A régimódi grízes, lekváros mézes krémes receptje: így biztosan puha lesz a tészta

Puha tészta, lágy krém és lekvár: ilyen az igazi mézes krémes. Jó előre is elkészítheted.

Grízes, lekváros mézes krémes
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs karácsony illatozó mézes sütik nélkül. A grízes, lekváros krémes ellenállhatatlan desszert, aminek az ünnepi asztalon is ott a helye. Arra ügyelj, hogy ne süsd túl, és vigyázz, mert a tészta könnyen törik! Bátran elkészítheted napokkal a tálalás előtt, mert minél tovább áll, annál finomabb, puhább lesz. 

Grízes, lekváros mézes krémes

Hozzávalók

A tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 5 dkg vaj
  • 5 evőkanál tej
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

A töltelékhez

  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg lekvár
  • 20 dkg vaj
  • 12 teáskanál búzadara
  • 6 dl tej

A csokimázhoz

  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál víz
Recept idők

Elkészítés:

A vajat, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött olvaszd össze. Ha langyosra hűl, add hozzá a szódabikarbónával vegyített lisztet, és gyúrd össze. Ha a tészta sima, elválik a kezedtől, oszd négy részre, és pihentesd legalább három órán át. Nyújtsd vékonyra a cipókat, és rakd sütőpapírral borított tepsibe vagy a tepsi hátára, és süsd meg előmelegített sütőben, 170 fokon nyolc-tíz perc alatt. Akkor vedd ki a sütőből, amikor világosbarna lesz. Hagyd teljesen kihűlni, különben könnyen törik.

A töltelékhez a tejet forrald fel a cukor felével, majd szórd bele a búzadarát, és kis lángon, folyamatosan kevergetve főzd sűrűre. Ha kihűl, add hozzá a maradék cukorral habosra kevert vajat. A lapokra simítsd vékonyan a krémet, és helyezd őket egymás fölé. A középső tésztát kend meg lekvárral is. 
A mázhoz a kakaóport csomómentesen dolgozd simára a cukorral és a vízzel, majd főzd sűrűre, öntsd a legfelső lapra, és egyenletesen simítsd el rajta.
A megunhatatlan kókuszkocka is mézes tésztából, selymes csokis krémmel a legfinomabb.

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük