Gluténmentes karácsonyi piskótatekercs: a fatörzs süti mentes változata
Ezt a pompás, csupa csoki karácsonyi fatörzset akkor is megeheted, ha gluténmentes diétán vagy.

A világszerte népszerű karácsonyi sütit, a fatörzset kis változtatással gluténmentesen is elkészítheted. Ha ezt a receptet használod, a kakaós piskóta nem fog törni, könnyen feltekered, és a krém is pazar lesz.
Ahogy nálunk a bejgli, úgy a franciáknál a fatörzs nélkülözhetetlen az ünnepi asztalról. Csak kicsivel tart tovább elkészíteni, mint a sima piskótatekercset. A díszítésnél engedd szabadon a fantáziádat!

Gluténmentes fatörzs
Hozzávalók atésztához:- 10 dkg kristálycukor
- 5 db tojás
- 5 evőkanál mandulaliszt
- 5 evőkanál hideg víz
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
A krémhez:
- 35 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 3 tojás
- 2 evőkanál kakaó
- 1 db narancs
A tojásokat válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá a cukorral. Add hozzá a vizet, a tojások sárgáját, a mandulalisztet, a kakaóport, a sütőport és a csipet sót. Egyengesd a masszát sütőpapírral bélelt, kisebb, lapos tepsibe. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 10-12 perc alatt. Borítsd nedves, cukrozott konyharuhára, óvatosan húzd le róla a sütőpapírt, és rögtön tekerd fel a tésztát.
A tojást keverd ki 15 dekagramm cukorral, a kakaóval és a narancs reszelt héjával. Vízgőz felett, állandóan kevergetve főzd sűrűre. Húzd le a tűzről, majd várd meg, míg kihűl. Közben habosíts 20 dekagramm cukrot a vajjal, és forgasd a kakaós masszába. Töltsd meg vele a piskótát. A maradék krémmel vond be a tésztát, és díszítsd tetszőlegesen. Villával cifrázhatod a krémet, és kis figurákat is tehetsz a piskótára.