Fenséges gesztenyés pulyka karácsonyra - Nem szárad ki, ha így készíted
Ha szeretnéd lenyűgözni a családot valami igazán izgalmas fogással, az egészben sült, gesztenyével töltött pulykával megteheted.

Fenséges gesztenyés pulyka karácsonyra - Nem szárad ki, ha így készíted
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha sokan ülitek körbe az asztalt, a gesztenyével töltött pulyka ideális, hisz kiadós, fenséges és laktató. Az angolszász országokban különösen kedvelt ünnepi főfogás. Bébipulykából készítsd, és kilónként körülbelül 25 perc sütési idővel számolj. Nem kell hozzá külön köret, ha a hús mellé krumplit is pakolsz.

Gesztenyés pulyka

Hozzávalók:

  • 1 db bébipulyka
  • 30 dkg darált borjúhús
  • 25 dkg főtt vagy sült gesztenye
  • 10 dkg bacon
  • 2 db zsemle
  • 2 tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Ha kell, a gesztenyét főzd meg enyhén sós vízben, majd pucold meg, és krumplinyomón törd át. A pulykát mosd meg, és törölgesd szárazra. Távolítsd el a felesleges inakat, hártyákat, majd kívül-belül sózd és borsozd meg.
 

A töltelékhez a zsemlét áztasd vízbe, és csavard ki. Keverd össze a darált hússal, a gesztenyével, a sóval, a borssal, a tojással, a kis darabokra vágott szalonnával, az aprított vöröshagymával és a petrezselyemmel. Töltsd meg vele a pulykát, majd rakd egy kizsírozott tűzálló tálba vagy tepsibe. Kend meg a húst olvasztott vajjal, hogy szép fényes legyen. Előmelegített sütőben, lefedve süsd 170 fokon még körülbelül másfél-két órán át. Közben többször locsold a pecsenyelével. Amikor a pulyka puha, könnyen beleszalad egy hegyes kés, magasabb hőfokon, fólia nélkül pirítsd meg. A sütőből kivéve várj még legalább 10-15 percig, utána vágd csak fel.

Ezt is szeretjük