Fűszeres, zöldséges céklaleves: egytálételként is megállja a helyét
A kelet-európiaiak céklalevese, a borscs rengetegféleképpen készíthető, és tele van mindenféle finomsággal.

borscs-reci
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az oroszok és az ukránok mind nagy rajongói a fűszeres, krumplival és káposztával gazdagított céklalevesnek, vagyis a borscsnak. Ahány család, annyiféle borscs létezik. Ez a változat ízletes, igazi téli fogás, és hús nélkül is laktató ebéd.

Fűszeres céklaleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg krumpli
  • 25 dkg cékla
  • 25 dkg zöld káposzta
  • 20 dkg hámozott konzervparadicsom
  • 1 db marhahúsleves-kocka
  • 2 db babérlevél
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db zellergumó
  • 1 db sárgarépa
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kapor
  • bors
  • tejföl a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát, a zellert és a sárgarépát hámozd meg, és aprítsd fel, majd az olajon párold 10 percig. Ekkor keverd hozzájuk a pirospaprikát, a babérlevelet, a csíkokra vágott káposztát, nyomd bele a fokhagymát, és kevés víz hozzáadásával párold további öt percig. Ezután add hozzá a meghámozott, felaprított céklát és a krumplit, majd öntsd fel egy liter vízzel. Sózd, borsozd, amikor pedig felforr, morzsold bele a leveskockát. Főzd 30 percig kis lángon, ekkor keverd bele a konzervparadicsomot, nyomkodd össze, és főzd további fél órát. A végén dobd bele a kaprot és a petrezselymet. Tálaláskor kínálj hozzá tejfölt.
A céklából egészséges hamburgerpogácsát is készíthetsz. Finom szaftos és kellemesen fűszeres lesz. 

Ezt is szeretjük