Fűszeres, zöldséges céklaleves: egytálételként is megállja a helyét
A kelet-európiaiak céklalevese, a borscs rengetegféleképpen készíthető, és tele van mindenféle finomsággal.


- Visszatért az egyik legelőnytelenebb trend: az alacsony derekú nadrágot máig nem hevertük ki »
- A Mundruczó-film 32 éves sztárja elképesztően stílusos: Vanessa Kirby megjelenése mindig kifogástalan »
- Ez a nőies cipőfazon 60 éve nem ment ki a divatból: a Chanel klasszikusáért még ma is bolondulnak a nők »
- "Lehet, hogy szűk lesz egy kicsit, de a férje majd bejáratja" - Magyar nők megrázó vallomásai a férjöltésről
- Auschwitzban halt meg a 14 éves lány: utolsó fotói még megrázóbbak színesben
- Varga Feri után felesége is lefogyott - Balássy Betty ennyire karcsú lett
- Meghan új frizurája telitalálat: az állapotos hercegné gyönyörűen fest a friss felvételen
- Az 50 évvel ezelőtti Budapestről kerültek elő fotók: nagyon más volt akkor az élet a fővárosban
Az oroszok és az ukránok mind nagy rajongói a fűszeres, krumplival és káposztával gazdagított céklalevesnek, vagyis a borscsnak. Ahány család, annyiféle borscs létezik. Ez a változat ízletes, igazi téli fogás, és hús nélkül is laktató ebéd.
Fűszeres céklaleves
Hozzávalók:
- 50 dkg krumpli
- 25 dkg cékla
- 25 dkg zöld káposzta
- 20 dkg hámozott konzervparadicsom
- 1 db marhahúsleves-kocka
- 2 db babérlevél
- 1 evőkanál olaj
- 1 db vöröshagyma
- 1 db zellergumó
- 1 db sárgarépa
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma
- kapor
- só
- bors
- tejföl a tálaláshoz
Elkészítés:
A vöröshagymát, a zellert és a sárgarépát hámozd meg, és aprítsd fel, majd az olajon párold 10 percig. Ekkor keverd hozzájuk a pirospaprikát, a babérlevelet, a csíkokra vágott káposztát, nyomd bele a fokhagymát, és kevés víz hozzáadásával párold további öt percig. Ezután add hozzá a meghámozott, felaprított céklát és a krumplit, majd öntsd fel egy liter vízzel. Sózd, borsozd, amikor pedig felforr, morzsold bele a leveskockát. Főzd 30 percig kis lángon, ekkor keverd bele a konzervparadicsomot, nyomkodd össze, és főzd további fél órát. A végén dobd bele a kaprot és a petrezselymet. Tálaláskor kínálj hozzá tejfölt.
A céklából egészséges hamburgerpogácsát is készíthetsz. Finom szaftos és kellemesen fűszeres lesz.
Még több recept