Régimódi, füstölt húsos babfőzelék: igazán laktató, és megáll benne a kanál
Sokszor az olyan jól bevált, házias finomságok esnek a legjobban, mint amilyen az isteni füstölt hússal készülő babfőzelék.

babfozelek-reci
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nyáron fejtett, télen pedig szárazbabból az igazi a babfőzelék. A csülök vagy a füstölt tarja csodás ízt ad neki. Mivel a hús önmagában is elég sós, a főzeléket külön megsózni nem szükséges. Ha szárazbabot használsz, előző este feltétlenül ázasd be, főzéskor pedig dobhatsz hozzá szódabikarbónát, hogy ne puffasszon.

Füstölt húsos babfőzelék

Hozzávalók:

  • 50 dkg fejtett bab
  • 25 dkg füstölt tarja
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 4 db babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
Recept idők

Elkészítés:

A szárazbabot előző este alaposan mosd át, majd áztasd be több vízbe, mint amennyi ellepi. Másnap a babot, a füstölt húst és a kolbászt tedd fel főni, és önts rá vizet. Rakd hozzá a megpucolt, egészben hagyott hagymát, a fokhagymagerezdeket, a paprikát, a paradicsomot és a babérleveleket. Főzd kis lángon, ha szükséges, pótold az elfőtt vizet.
 

Amikor már puha a bab és a hús, készítsd el a rántást: egy kisebb lábosban hevíts olajat, enyhén pirítsd meg rajta a lisztet, majd húzd le a tűzről, keverd hozzá a pirospaprikát, és öntsd fel vízzel. Kevergetve csorgasd a főzelékhez, és forrald össze pár perc alatt. Ízlés szerint tejföllel kínáld.
Tálaláskor minden adaghoz egy-két szelet füstölt húst és egy kis darab kolbászt adj. Friss kenyérrel a legfinomabb.
A töltött káposzta is füstölt hússal készítve és tejföllel meglocsolva az igazi. 

Ezt is szeretjük