Ragacsos Fülöp-szigeteki rizssüti: glutén- és tejmentes receptet mutatunk

A Fülöp-szigeteki rizssütibe se liszt, se tej nem kerül.

Fülöp-szigeteki rizssüti
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Fülöp-szigeteki rizssütit, helyi nevén a bikót nagy méretű, banánlevelekkel kirakott bambusztálon szokták szervírozni. Itthon erre nem valószínű, hogy lesz lehetőséged, de ettől még mindenképp érdemes elkészítened. Az összeállítása nem bonyolult, de folyamatos figyelmet igényel. Legjobb hozzá a muscovado cukor, ha ilyen nem kapsz, barna cukrot használj hozzá.

Fülöp-szigeteki rizssüti (biko)

Hozzávalók 20 x 20 cm-es formához cm átmérőjű formához

  • 40 dkg thai vagy más ragacsos rizs
  • 23 dkg muscovado vagy barna cukor
  • 4 dl konzervkókusztej
  • 4 dl kókuszkrém
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Először karamellizáld a kókuszkrémet. Egy tapadásmentes serpenyőben nagy lángon forrald fel, majd vedd a lángot kicsire, és így gyöngyöztesd fél órát. Közben néhány percenként keverd meg. Akkor jó, ha teljesen besűrűsödik, és előbb túrószerűvé válik, majd megbarnul. Ekkor szedd egy tálra állított szűrőbe, és hagyd, hogy az olaj lecsepegjen belőle. Ahogy hűl, ropogóssá is válik. 

A rizst alaposan öblítsd le, és tedd egy lábosba. Öntsd fel öt deci vízzel, forrald fel, majd vedd a lángot kicsire, és 18-20 percig főzd, amíg a rizs megpuhul, és magába szívja az összes vizet. Ekkor lefedve tedd félre.

Egy tiszta serpenyőben keverd el a kókusztejet, a cukrot, a vaníliaaromát és a sót. Először közepes lángon forrald fel, vigyázva, hogy ne fusson ki, majd vedd a hőt kicsire alatta, és időnként gyöngyöztesd addig, amíg karamellizálódik. Akkor jó, ha az állaga sűrű, a színe sötétbarna, és bevonja a kanalat, amivel kevered. Ekkor vedd le a tűzről. 14 dekát mérj ki belőle, és tedd félre. A többihez add hozzá a rizst, keverd össze, és tedd vissza a tűzre öt percre, hogy a rizs magába szívja a folyadékot. 

A lecsepegett kókuszolajjal kenj ki vékonyan egy 20x20 centis tepsit. A többi olajat tedd félre későbbi felhasználásra. A tepsiben egyengesd el a karamellás rizst. Egyengesd el rajta a félretett karamellszószt, és told 190 fokos sütőbe 20 percre. Amikor a karamell buborékolni kezd a tetején, vedd ki, és hagyd kihűlni. A kihűlt sütit vágd kockákra, és mindegyik szelet tetejét szórd meg a ropogós sült kókusszal.

 

A lecsepegett, de fel nem használt kókuszolajjal izgalmas, sütés nélkül készített édességet állíthatsz össze.

Ehető sütitészta, azaz cookie dough: sütés nélkül is mennyei

Ha már többször elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet az amerikaiak nyers sütitésztája, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld!

Elolvasom

Kép: sri widyowati / Getty Images

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük