Képeken a 7 legfinomabb francia édesség: madeleine, macaron, tarte tatin

A francia konyha desszertjeinek képtelenség ellenállni.

Dia

	Clafoutis	Ami nálunk a meggyes piskóta, az Franciaországban a clafoutis, pikk-pakk, rutinból összedobható sütemény, omlós tésztával és friss gyümölcsökkel. Sok porcukorral megszórva a legjobb, és persze frissen sülve. A kánikulában egy gombóc vaníliafagyival alkotnak tökéletes párost.

Clafoutis

Ami nálunk a meggyes piskóta, az Franciaországban a clafoutis, pikk-pakk, rutinból összedobható sütemény, omlós tésztával és friss gyümölcsökkel. Sok porcukorral megszórva a legjobb, és persze frissen sülve. A kánikulában egy gombóc vaníliafagyival alkotnak tökéletes párost.

Dia


            	Macaron
            	Az utóbbi évek legnagyobb cukrászati őrülete volt a macaron, ami nem véletlen, a könnyű habból készült desszertet bármilyen színűre készítheted, így igazán látványos lesz, ráadásul az íze sem utolsó. A könnyed tésztából készült süti nem is terheli le annyira a szervezetet, így aztán kismillió darabot is minden különösebb erőltetés nélkül elfogyaszthatsz.

Macaron

Az utóbbi évek legnagyobb cukrászati őrülete volt a macaron, ami nem véletlen, a könnyű habból készült desszertet bármilyen színűre készítheted, így igazán látványos lesz, ráadásul az íze sem utolsó. A könnyed tésztából készült süti nem is terheli le annyira a szervezetet, így aztán kismillió darabot is minden különösebb erőltetés nélkül elfogyaszthatsz.

Dia

	Mandulás-citromos torta	Egy francia kávézó teraszán ücsörögni pompás élmény, azonban ha most éppen nem ott vagy, a hangulatot akkor is pillanatok alatt az otthonodba varázsolhatod ezzel az ínycsiklandó mandulatortával. A receptet itt találod, már melegítheted is elő a sütőt!

Mandulás-citromos torta

Egy francia kávézó teraszán ücsörögni pompás élmény, azonban ha most éppen nem ott vagy, a hangulatot akkor is pillanatok alatt az otthonodba varázsolhatod ezzel az ínycsiklandó mandulatortával. A receptet itt találod, már melegítheted is elő a sütőt!

Dia

	Croissant	Ha péksütemény és francia, akkor szinte biztosan mindenkinek elsőre a méltán híres croissant ugrik be. A ropogós leveles tészta külső bármilyen tölteléket takarhat, amilyenhez csak kedved van. Készítheted sósra, édesre, vagy akár töltelék nélkül is zseniális, a reggeli kávé legjobb barátja.

Croissant

Ha péksütemény és francia, akkor szinte biztosan mindenkinek elsőre a méltán híres croissant ugrik be. A ropogós leveles tészta külső bármilyen tölteléket takarhat, amilyenhez csak kedved van. Készítheted sósra, édesre, vagy akár töltelék nélkül is zseniális, a reggeli kávé legjobb barátja.

Dia

	Madártej	Bizony, a madártej nemcsak idehaza közkedvelt desszert, hanem a francia Riviérától egészen a La Manche-csatornáig terjedő területen is óriási rajongótábora van, feltételezhetően azon túl is, de most maradjunk a franciáknál. Az édes tojásos krémen úszkáló habszigetek látványnak sem utolsóak, de az ízük mindent felülmúl. Így készítsd!

Madártej

Bizony, a madártej nemcsak idehaza közkedvelt desszert, hanem a francia Riviérától egészen a La Manche-csatornáig terjedő területen is óriási rajongótábora van, feltételezhetően azon túl is, de most maradjunk a franciáknál. Az édes tojásos krémen úszkáló habszigetek látványnak sem utolsóak, de az ízük mindent felülmúl. Így készítsd!

Dia

	Madeleine	A teasütemények hercegnője a madeleine, amihez nem árt beszerezned egy sütőformát, hogy olyan legyen, mint az igazi. Az édes, roppanós sütemények nemcsak tea mellé ideálisak, hanem gyakorlatilag mindenhez, egy kiadós vacsora utáni beszélgetéshez jobb édességet elképzelni sem lehet.

Madeleine

A teasütemények hercegnője a madeleine, amihez nem árt beszerezned egy sütőformát, hogy olyan legyen, mint az igazi. Az édes, roppanós sütemények nemcsak tea mellé ideálisak, hanem gyakorlatilag mindenhez, egy kiadós vacsora utáni beszélgetéshez jobb édességet elképzelni sem lehet.

Dia

	Tarte tatin	A fordított gyümölcsös pitét talán már mindenki ismeri, ha te még nem találkoztál vele, vagy még nem sütöttél ilyet, gyorsan pótold a lemaradást, hiszen ennél egyszerűbben ilyen látványos finomságot máshogy nem tudsz készíteni. Itt a recept, konyharuhát fel, és már készülhet is az omlós desszert.

Tarte tatin

A fordított gyümölcsös pitét talán már mindenki ismeri, ha te még nem találkoztál vele, vagy még nem sütöttél ilyet, gyorsan pótold a lemaradást, hiszen ennél egyszerűbben ilyen látványos finomságot máshogy nem tudsz készíteni. Itt a recept, konyharuhát fel, és már készülhet is az omlós desszert.

Ezt is szeretjük
Szerző: Kancsár Péter
Fotó: