Krémes francia rakott krumpli ropogósra sült sajttal a tetején: hús nélkül is nagyon kiadós

A francia rakott krumpli hagymával, fűszerekkel és besamel mártással együtt sül krémesre.

Francia rakott krumpli
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A kívül ropogós, belül krémes francia rakott krumpli magyar testvérétől eltérően nem tartalmaz kolbászt, viszont sűrű, fűszeres, hagymás besamel mártás tartja egyben. A tetejére nagy adag sajt pirul. A krumplit előtte csak egy kis ideig kell előfőzni, utána pedig hagyd, hogy a szószban süljön készre.

Francia rakott krumpli

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg krumpli
  • 10 dkg parmezán (másféle sajt is jó)
  • 5 dl tej
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2.5 dl víz
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 0.5 kávéskanál szerecsendió
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit héjában főzd elő 15 percig. Ha kész, tedd hideg vízbe. Amíg a krumplik hűlnek, a hagymát és a fokhagymát hámozd meg, aprítsd fel, és olívaolajon, a kakukkfűvel együtt párold puhára őket. Öntsd fel a tejjel és a vízzel, szórd meg sóval, borssal, szerecsendióval, végül kanalazd bele a lisztet, és kézi habverővel folyamatosan kevergetve sűrítsd be a mártást.

A már kihűlt krumplit hámozd meg, karikázd fel, és a felét oszd el egy tepsiben. Simítsd el rajta a szósz felét, fedd be krumplival, öntsd rá a szósz másik felét. Szórd meg reszelt sajttal, és alufóliával letakarva told a sütőbe nagyjából egy órára, amíg az egész szépen összesül. A sütési idő végén vedd le a fóliát a tetejéről, hogy a sajt ropogósra piruljon.

Rakott krumpli sok sajttal és sonkával sütve: krémes besamelben fő a burgonya

A világ legkedveltebb hozzávalóiból készül ez a rakott burgonya, amely mellé friss zöldségekből készült saláta dukál.

Elolvasom
Ezt is szeretjük