Foszlós házi kalács diós töltelékkel: reggelire, uzsonnára nem is kell finomabb

Nincs finomabb, mint a frissen sült kalács: most készítsd diós töltelékkel!

Foszlós diós kalács
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A diós kalács sok családban csak karácsonykor vagy húsvétkor kerül az asztalra, pedig az év bármelyik napján érdemes elkészíteni. A puha kelt tészta és az édes töltelék párosa annyira finom, hogy ha egyszer rákapsz, rendszeresen meg fogod sütni. Néhány szeletet a gyerekeknek is csomagolhatsz tízóraira, vagy magadnak beviheted a munkahelyedre.

Diós kalács

Hozzávalók 1 darabhoz

A tésztához:

  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1.5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 csipet
  • 0.5 citrom reszelt héja
  • vaj a forma kikenéséhez

A töltelékhez:

  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 1 evőkanál puha vaj

A tetejére:

  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a langyos tejbe keverj egy evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. Közben a kétféle lisztet szitáld át. Add hozzá a maradék két evőkanál cukrot, a tojást, a sót, a reszelt citromhéjat és az élesztős tejet. Dagaszd ki, és lefedve keleszd egy óra alatt a duplájára szobahőmérsékleten.

Amikor a tészta megkelt, nyújtsd ki téglalap alakúra. Kend meg a tésztát vékonyan puha vajjal, majd szórd meg vastagon cukros dióval. A széleken egy-egy kétcentis sávot hagyj szabadon. Tekerd fel, mint a bejglit, hosszában vágd ketté, az így kapott két szalagot pedig csavard össze. Helyezd egy kivajazott kenyérformába, és így is hagyd kelni további fél órát.

Közben a sütőt melegítsd elő 190 fokra. A másodszor is megkelt kalács tetejét kend meg felvert tojással, és told a sütőbe nagyjából fél órára, amíg szép színt kap.

 

Kenyérformában egyszerű kevert tésztás süti is készülhet.

Pihe-puha kókuszos-citromos süti: kevert tészta az alapja

Az omlós, kókuszos-citromos sütemény összeállítására csak pár percet kell rászánnod, a munka nagy részét a sütő végzi, csak bírd kivárni, míg elkészül!

Elolvasom

Kép: grafvision / Getty Images

Ezt is szeretjük