Omlós tőkehal fokhagymás szószban: könnyű karácsonyi fogás, ha újítanál
A krémes, fokhagymás szószban sült tőkehal karácsonyi fogásként is tökéletes lesz.

Sok családban elképzelhetetlen a karácsony hal nélkül. A hagyományos halászleven és rántott pontypatkón túl néha érdemes kísérletezni is: ez a fokhagymás tőkehal könnyen elkészíthető, és a gyomrot sem terheli meg, így biztos, hogy fog maradni hely a süteménynek is.
Fokhagymás tőkehalfilé
Hozzávalók 4 személyre
- 4 szelet tőkehalfilé
- 3 gerezd fokhagyma
- 2-3 evőkanál liszt
- 1.5 dl alaplé
- 1 hagyma
- 1 dl tej
- 1 evőkanál liszt
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál kakukkfű
- 0.5 dl száraz fehérbor
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés:
A halszeleteket olvaszd fel. Mindkét oldalukat szórd meg sóval és borssal, mártsd meg őket lisztben, és serpenyőben, olívaolajon oldalanként 3-4 perc alatt süsd őket pirosra. A kisült halat szedd papírtörlőre, és tedd félre, amíg elkészíted a szószt.
Ehhez ugyanabban a serpenyőben párold üvegesre a felkockázott hagymát. Nyomd hozzá a fokhagymát, és adj hozzá egy evőkanál lisztet. Kevergesd kézi habverővel tíz másodpercig, majd öntsd fel a borral, és szórd meg kakukkfűvel. Amikor az alkohol néhány perc múlva elpárolgott, öntsd hozzá a tejet és az alaplevet. Szórd meg sóval és borssal, kevergesd folyamatosan, amíg besűrűsödik, majd a végén adj hozzá citromlevet, tedd vissza bele a halszeleteket, és melegítsd össze.
Krémes, triplán fokhagymás tészta: sütőben sül hozzá a zöldség
Egyszerre krémes és ropogós ez az isteni, aromás fokhagymás tészta, ugyanis aranybarna morzsa borítja.
ElolvasomKép: Getty Images.
OLVASD EL EZT IS!

- sütemény
- mézeskalács