Szuperomlós flódni négyféle töltelékkel: a hagyományos hanukai süti bevált receptje
A hagyományos zsidó hanukai sütemény, a flódni ezekkel az arányokkal lesz tökéletes.
A flódni egy hamisítatlan zsidó sütemény, amit hanuka és purim alkalmából szoktak sütni. Kóser módon készíteni elég körülményes, de ha ez nem szempont, akkor egészen hétköznapi hozzávalókból is összeállíthatod.
Flódni négyféle töltelékkel
Hozzávalók 24 szelethez
A tésztához
- 60 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 8.5 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1.2 dl behűtött száraz fehérbor
- 1 csipet só
A mákos töltelékhez
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 1 dl víz
- 1 evőkanál méz
- 1 citrom reszelt héja
- 0.5 dl fehérbor
A diós töltelékhez
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 1 dl víz
- 1 evőkanál méz
- 1 narancs reszelt héja
- 0.5 dl fehérbor
Az almás töltelékhez
- 1 kg alma
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál fahéj
- 1 kávéskanál szegfűszeg
A szilvalekvárhoz
- 50 dkg szilvalekvár
A tetejére
- 2 evőkanál víz
- 1 tojássárgája
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, és morzsold el a felkockázott, hideg vajjal. Add hozzá a porcukrot, a tojássárgákat, a sót, és annyi hideg fehérbort, hogy jól gyúrható tésztát kapj. Alaposan dolgozd össze, majd oszd öt egyenlő részre, és mindegyiket nyújtsd ki a tepsi méretére. Ha szemre nem megy a pontos elosztás, használj mérleget. Helyezd el őket sütőpapíron, és pihentesd a hűtőben egy éjszakát.
Másnap készítsd el a töltelékeket. A mákos részhez a cukrot forrald szirupos állagúra a vízzel, a mézzel, a reszelt citromhéjjal és a borral, majd add hozzá a mákot. Ugyanígy járj el a diós réteggel is. Az almát reszeld le, keverd el a cukorral, a citromhéjjal és a fűszerekkel, kevés vajon párold meg, és szitán csepegtesd le. A szilvalekvárt, ha túl sűrű, egy kevés vízzel hígíthatod.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, és a tésztalapokat vedd ki a hűtőből. Az egyik lapot helyezd a tepsibe, kend meg a máktöltelékkel, és fedd be jól a következő lappal. Erre jöhet a diós réteg. A harmadik lapra tedd az almát, a negyediket kend meg lekvárral, az ötödikkel pedig fedd be. Kend le a tetejét vízben elkevert tojássárgájával, és 180 fokon 40-50 perc alatt süsd pirosra. Ha kész, emeld ki a tepsiből, de csak akkor szeleteld, ha teljesen kihűlt.
A hasonló elven készülő zserbó is kihagyhatatlan karácsonyi sütemény.
Mennyei zserbó csokimázzal: a vékony tésztalapok közé bőséges töltelék kerül
A dióval és baracklekvárral megpakolt zserbó az egyik legfinomabb karácsonyi sütemény, nem hiányozhat az ünnepi asztalról!
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció