Keresztanyám híres farsangi fánkja: ha így sütöd, biztosan szalagos lesz
Már nem tart sokáig a farsangi időszak, így épp itt az ideje, hogy elkészítsd a puha tésztájú szalagos fánkot!

Keresztanyám híres farsangi fánkja: ha így sütöd, biztosan szalagos lesz
beauty and style
Top olvasott cikkek

Te se hagyd ki a farsangi időszak legnépszerűbb csemegéjét! Ha a fánk igazán jól sikerül, a közepén világos szalag fut körbe. Régi babona szerint, ha a lány elfelezte a fánkot udvarlójával, akkor viszonozta szerelmét. A süti oldalán lévő szalag ugyanis a jegygyűrűt jelképezte. A tészta akkor lesz szalagos, ha nagyon könnyű és levegős, ezért pedig  keményen meg kell dolgoznod.

Farsangi fánk receptje

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet
  • 1 db citrom
  • 0.5 dl rum
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, míg felfut, tehát jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a sót, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját, öntsd hozzá az olvasztott vajat, a rumot és az élesztőt. Dagaszd addig a tésztát, amíg hólyagos lesz, elválik a kezedtől és az edény falától. Tedd egy mélyebb tálba, takard le egy konyharuhával, és egy órán át keleszd.
 

Ha a duplájára emelkedik, borítsd a tésztát lisztezett deszkára, nyújtsd ki körülbelül másfél centisre, és szaggasd ki nagyobb méretű pogácsakiszúróval. Annak hiányában bevethetsz egy nagyobb poharat. A fánkot rakd közepesen forró olajba, és mindkét oldalát süsd körülbelül két-két percig, vagy, amíg szép aranybarna nem lesz. Szedd papírtörlőre, és csepegtesd le róla az olajat. Tálaláskor kínálj hozzá baracklevárt, és szórd meg porcukorral.

Ezt is szeretjük