5 szuper fánkvariáció

A fánk, bár úgy tűnik, nem a nagyi misztikus varázslataként kerül az asztalra. Akkor is elkészítheted, ha még nem vagy túl gyakorlott a konyhában.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Farsangi fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • fél liter tej
  • 6 tojás sárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 7 dkg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • olaj a sütéshez

Az élesztőt morzsold szét, majd cukorral elkevert, pohárnyi langyos tejben oldd fel, majd letakarva futtasd fel, vagyis várd meg, amíg buborékos lesz. Közben az átszitált lisztet tedd egy nagy tálba.

A közepébe öntsd a felfutott élesztőt, a tojássárgákat, a rumot és a sót, valamint a megmaradt tejet. A tésztát addig gyúrd, amíg hólyagossá válik. Ekkor add hozzá a puha vajat is. Formálj belőle cipót, és liszttel meghintett tálba rakva, a tetejét is belisztezve, majd letakarva keleszd addig, míg duplájára nem nő. Lisztezett deszkán nyújtsd ujjnyi vastagra, és lisztbe mártott szájú pohárral szaggass belőle fánkokat. A kerek tésztácskákat pihentesd még negyed órát. Forrósíts olajat egy nagy lábosban, majd süsd meg a fánkokat. Az egyik felét fedő alatt süsd, majd a másikat fedő nélkül. Kínáld baracklekvárral, porcukorral.

Görög fánk

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • 2 dl víz
  • fél teáskanál só
  • 2 evőkanál cukor
  • fél teáskanál reszelt narancshéj
  • 20 dkg liszt
  • 3 tojás
  • olaj a sütéshez

Hozzávalók a sziruphoz:

  • 30 dkg cukor
  • 4 dl víz
  • fahéj
  • 1 evőkanál citromlé

Tedd a vajat egy serpenyőbe. Keverd el a vízzel, a sóval, a cukorral és a narancshéjjal, majd forrald fel. Add hozzá az összes lisztet, és keverd simára. Melegítsd addig állandó keverés mellett, míg a tészta el nem válik az edény falától. Ekkor vedd le a tűzről, és hűtsd langyosra. Add hozzá a tojásokat, ezután keverd simára. Bő, forró olajban süsd meg a fánkokat, amit előtte szaggass teáskanálnyi darabokra. Gyakran forgasd. Akkor van kész, ha a felülete aranysárga, és az olaj színén lebeg. Ekkor vedd le a tűzről, tartsd az olajban 1 másodpercig, majd nedvszívó papíron csepegtesd le. Készítsd el a szirupot: forrald össze a cukrot a vízzel és a citromlével 10 percig. Ekkor az elkészült szirupot öntsd a fánkra, hintsd meg fahéjjal, és melegen tálald.

Egérke

Hozzávalók 4 személyre:

  • fél liter tej
  • 50 dkg liszt
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 6 tojás
  • olaj
  • fahéj, porcukor a tálaláshoz

A tejet csipetnyi sóval meg a cukorral ízesítsd, forrald fel, és állandóan kevergetve lassan öntsd bele a lisztet. Vedd le a tűzről, és tovább keverve egyenként dolgozd el benne a tojásokat. Olajba mártogatott kanállal a tésztából szaggass gömböket. Ropogós pirosra süsd a megforrósított olajban. Fahéjas porcukorral meghintve tálald.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Forgácsfánk

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 3 tojás sárgája
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál rum
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só, olaj a sütéshez

A tetejére:

  • 2 evőkanál lekvár
  • 1 evőkanál rum

A tojássárgákat a porcukorral keverd ki, majd add hozzá a tejfölt, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Sózd meg, majd add hozzá a lisztet, és dolgozd össze. A tésztából formázz cipót, és nyújtsd ujjnyi vastagra, majd vágj belőle kis hurkákat. A rudacskákat vagdosd be, ettől lesz forgácsos, majd bő forró olajban süsd ki. Rummal kikevert lekvárral tálald.

Krumplifánk

Hozzávalók 2-4 személyre:

  • 25 dkg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 3 dkg zsír
  • 2 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • olaj
  • 1 kiskanálnyi cukor

A krumplit főzd meg héjában, majd hámozd meg, és törd át. Dolgozd
össze a liszttel, tojássárgával, zsírral, sóval és a tejben cukorral felfuttatott élesztővel. A tésztát liszttel meghintett deszkán nyújtsd
ujjnyi vastagra, és belisztezett pogácsaszaggatóval darabold fel.
A kiszaggatott fánkocskákat meleg helyen keleszd meg 1 óra alatt. A fánkokat bő, forró olajban süsd pirosra. Ezt a fánkot édesen és sósan is fogyaszthatod.

Ezt is szeretjük