Fahéjas szilvás lepény a nagyitól: ez a kelt tészta egyszerű és isteni
A puha fahéjas szilvás lepény igazi régimódi sütemény, mégsem unalmas, és a kelesztés sem ördöngösség.

fahejas-szilvas-lepeny
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ez a szilvás lepény puha, lágy, nagyon gyümölcsös, és az illata már mindenkit messziről a konyhába csalogat. Ezzel akkor is bátran próbálkozhatsz, ha nem sok kelt tésztát sütöttél még eddig. A titka, hogy csaknem nokedli lágyságú legyen a tészta. 

Fahéjas szilvás lepény

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 db tojás
  • 1 csipet

A tetejére

  • 35 dkg szilva
  • 5 dkg cukor
  • 2 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A tej felét langyosítsd meg, rakj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10-15 percig, amíg jól megemelkedik, és habos lesz. Szitáld a lisztet egy tálba, tedd hozzá a sót, az élesztőt, a tojások sárgáját, a puha vajat, a maradék tejet és a cukrot. Jól dolgozd össze, de ne dagaszd, hanem keverd! Lágy, galuskaszerű tésztát kell kapnod. A tojások fehérjét verd kemény habbá, és óvatosan forgasd a tésztába. Szórj rá lisztet, és takard le. Meleg helyen keleszd a duplájára körülbelül 40 perc alatt.
 

Nyomkodd a megkelt tésztát  vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe. Rakd rá a megmosott, kimagozott szilvát, szórd meg fahéjas cukorral. Told forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg szép aranybarnára 35-40 perc alatt.
A karamellás szilvás pitét is feltétlenül ki kell próbálnod! Fahéjjal megbolondítva még finomabb. 

Ezt is szeretjük