Házi fahéjas szilvás gombóc: pont olyan, mint régen a nagyié
Szilvaszezonban kihagyhatatlan a krumplis tésztából készülő, régimódi gombóc.

hazi-fahejas-silvas-gomboc
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szilvás gombóc talán az egyik olyan édesség, amit mindenki szeret. Ráadásul a házi finomabb, mint a mirelit. Főleg, ha friss gyümölccsel készíted. Akár hűtőbe is érdemes nyújtás előtt betenni a tésztát, úgy könnyebb vele dolgozni. Továbbá erre is igaz, hogy akkor jó a tészta, ha leválik a kezedről. 

Fahéjas szilvás gombóc

Hozzávalók:

A tésztához

  • 1 kg krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg zsír
  • 10 db tojás
  • 1 csipet
  • 5 dkg búzadara

A töltelékhez

  • 25 db szilva
  • 25 db kockacukor
  • fahéj

A forgatáshoz

  • 25 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg zsír
Recept idők

Elkészítés:

A zsírt olvaszd fel, majd add hozzá a zsemlemorzsát, és közepes lángon, állandóan kevergetve pirítsd szép aranybarnára. A krumplit főzd meg héjában, majd pucold meg, és még melegen törd át. Várd meg, míg kihűl, majd dolgozd össze a liszttel, a tojással, a zsírral, a sóval és a búzadarával.
 

A szilvákat magozd ki, majd mindegyik közepébe rakj egy kockacukrot és kevés fahéjat.
A tésztát tedd át lisztezett felületre, és nyújtsd ki. Ne legyen túl vastag, körülbelül öt milliméter, majd vágd fel körülbelül 8-10 centis négyzetekre. Mindegyik tésztára rakj egy-egy szilvát. A négy sarkánál csípd össze, és úgy formázd gombóccá.
 

Egy nagyobb edényben forralj vizet, majd óvatosan helyezd bele a gombócokat. Várd meg, míg feljönnek a forrásban lévő víz tetejére, majd főzd még négy-öt percig. A kész gombócokat szűrőkanállal szedd ki, alaposan csepegtesd le, majd óvatosan forgasd bele a pirított zsemlemorzsába, és tálalásig tartsd melegen.
A lédús szilva édes, ropogós morzsaréteg alatt is kitűnő.

Ezt is szeretjük