Házi fahéjas szilvás gombóc: pont olyan, mint régen a nagyié
Szilvaszezonban kihagyhatatlan a krumplis tésztából készülő, régimódi gombóc.

- 40 felett így a legnőiesebb a cicaszem: fiatalosabbnak tűnik az arc, ha másképp húzod meg a vonalat »
- 3 extra nőies, letisztult darab, amit sokoldalúan variálhatsz a szezonban: a francia stílus kedvelői így viselik »
- A tavaszi divat legnagyobb trendje már nem ismeretlen: a szoknya és az edzőcipő párosa így a legsikkesebb »

- Szabó Zsófi überszexi bőrruhában: a Glamour-gála legdögösebb sztárja volt
- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Villámgyors KRESZ-teszt: megelőzhetsz egy balra kanyarodó gépkocsit, ha ezt a táblát látod?
A szilvás gombóc talán az egyik olyan édesség, amit mindenki szeret. Ráadásul a házi finomabb, mint a mirelit. Főleg, ha friss gyümölccsel készíted. Akár hűtőbe is érdemes nyújtás előtt betenni a tésztát, úgy könnyebb vele dolgozni. Továbbá erre is igaz, hogy akkor jó a tészta, ha leválik a kezedről.
Fahéjas szilvás gombóc
Hozzávalók
A tésztához
- 1 kg krumpli
- 30 dkg liszt
- 5 dkg zsír
- 10 db tojás
- 1 csipet só
- 5 dkg búzadara
A töltelékhez
- 25 db szilva
- 25 db kockacukor
- fahéj
A forgatáshoz
- 25 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg zsír
Elkészítés:
A zsírt olvaszd fel, majd add hozzá a zsemlemorzsát, és közepes lángon, állandóan kevergetve pirítsd szép aranybarnára. A krumplit főzd meg héjában, majd pucold meg, és még melegen törd át. Várd meg, míg kihűl, majd dolgozd össze a liszttel, a tojással, a zsírral, a sóval és a búzadarával.
A szilvákat magozd ki, majd mindegyik közepébe rakj egy kockacukrot és kevés fahéjat.
A tésztát tedd át lisztezett felületre, és nyújtsd ki. Ne legyen túl vastag, körülbelül öt milliméter, majd vágd fel körülbelül 8-10 centis négyzetekre. Mindegyik tésztára rakj egy-egy szilvát. A négy sarkánál csípd össze, és úgy formázd gombóccá.
Egy nagyobb edényben forralj vizet, majd óvatosan helyezd bele a gombócokat. Várd meg, míg feljönnek a forrásban lévő víz tetejére, majd főzd még négy-öt percig. A kész gombócokat szűrőkanállal szedd ki, alaposan csepegtesd le, majd óvatosan forgasd bele a pirított zsemlemorzsába, és tálalásig tartsd melegen.
A lédús szilva édes, ropogós morzsaréteg alatt is kitűnő.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept