Fahéjas-sütőtökös csigák: foszlós kelt tésztából a legfinomabb
Ne dobd ki a maradék sütőtököt, használd fel inkább a fahéjas csigába. A kelt tészta íze és állaga is sokkal jobb lesz tőle.

sutotokos-csiga
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az angolok és az amerikaiak ősszel szinte mindenbe raknak sütőtököt, így sütikbe is. Ne idegenkedj tőle, hisz sokkal lágyabbá teszi a tésztát, és másnapra sem szárad ki. A fahéjas tekercset is érdemes megbolondítani vele. A kelt tésztával azok is könnyen bánnak, akiknek nincs sok konyhai rutinjuk. 

Fahéjas-sütőtökös csigák kelt tésztából

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg sült tökpüré
  • 8 dkg porcukor
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 1 db tojássárga
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 10 dkg vaj
  • 6 evőkanál cukor
  • 3 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg egy deci tejet, keverj bele egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percig, amíg megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a cukrot, a sót, a tökpürét, az olvasztott vajat, a tojássárgát, majd öntsd hozzá a felfutott élesztőt, és a robotgéppel kezdd dagasztani. A maradék tejet részletekben adagold a tésztához. Annyit adj hozzá, amennyit felvesz, nehogy túl lágy vagy túl kemény legyen.

 

Dolgozd össze a tésztát, addig dagaszd, amíg elválik a kezedtől és az edénytől. Letakarva, meleg helyen keleszd a duplájára körülbelül 40 perc alatt. Tedd át lisztezett deszkára, gyúrd át, majd oszd két részre, és készíts belőlük gombócokat. Nyújtsd ki az egyiket körülbelül 30x40 centis nagyságú lappá, kend meg a vaj és a fahéj keverékének a felével, szórd meg három evőkanál cukorral. Tekerd fel, és vágd körülbelül 2,5 centi vastag szeletekre. A másik tésztával is hasonlóan járj el. 
 

A csigákat rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és keleszd 30 percig. Sütés előtt még szórd meg a tetejüket barna cukorral, és 180 fokos sütőben süsd pirosra körülbelül 25 perc alatt. 
Mézédes sütőtökkel a rizottót is még finomabbá teheted. Tökéletes és laktató főétel lehet.  

Mentesen sütni-főzni még soha nem volt ennyire egyszerű!

Mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.

Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ezt is szeretjük