Fahéjas-sütőtökös csigák: foszlós kelt tésztából a legfinomabb

Ne dobd ki a maradék sütőtököt, használd fel inkább a fahéjas csigába. A kelt tészta íze és állaga is sokkal jobb lesz tőle.

sutotokos-csiga
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az angolok és az amerikaiak ősszel szinte mindenbe raknak sütőtököt, így sütikbe is. Ne idegenkedj tőle, hisz sokkal lágyabbá teszi a tésztát, és másnapra sem szárad ki. A fahéjas tekercset is érdemes megbolondítani vele. A kelt tésztával azok is könnyen bánnak, akiknek nincs sok konyhai rutinjuk. 

Fahéjas-sütőtökös csigák kelt tésztából

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg sült tökpüré
  • 8 dkg porcukor
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 1 db tojássárga
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 10 dkg vaj
  • 6 evőkanál cukor
  • 3 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg egy deci tejet, keverj bele egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percig, amíg megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a cukrot, a sót, a tökpürét, az olvasztott vajat, a tojássárgát, majd öntsd hozzá a felfutott élesztőt, és a robotgéppel kezdd dagasztani. A maradék tejet részletekben adagold a tésztához. Annyit adj hozzá, amennyit felvesz, nehogy túl lágy vagy túl kemény legyen.

 

Dolgozd össze a tésztát, addig dagaszd, amíg elválik a kezedtől és az edénytől. Letakarva, meleg helyen keleszd a duplájára körülbelül 40 perc alatt. Tedd át lisztezett deszkára, gyúrd át, majd oszd két részre, és készíts belőlük gombócokat. Nyújtsd ki az egyiket körülbelül 30x40 centis nagyságú lappá, kend meg a vaj és a fahéj keverékének a felével, szórd meg három evőkanál cukorral. Tekerd fel, és vágd körülbelül 2,5 centi vastag szeletekre. A másik tésztával is hasonlóan járj el. 
 

A csigákat rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és keleszd 30 percig. Sütés előtt még szórd meg a tetejüket barna cukorral, és 180 fokos sütőben süsd pirosra körülbelül 25 perc alatt. 
Mézédes sütőtökkel a rizottót is még finomabbá teheted. Tökéletes és laktató főétel lehet.  

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük