Finom, puha fahéjas kalács csodás töltelékkel: ettől lesz igazán foszlós
Ez a kalács pont olyan könnyű tésztájú, mint régen a nagyié volt.

Finom, puha fahéjas kalács csodás töltelékkel: ettől lesz igazán foszlós
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az illatos házi kalács mindig tuti siker, és ráadásul sokkal jobb, mint a pékségben kapható. Bár a tészta elkészítése rejt néhány buktatót, egy jó recepttel vagy némi rutinnal a tiéd is tökéletesre sikerül. Fontos, hogy jó alaposan kidolgozd a tésztát, és szoba-hőmérsékletű hozzávalókkal dolgozz. 

Fahéjas kalács

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 60 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 3.5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 3 db tojássárgája

Töltelékhez

  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg fahéj

Tetejére

  • 1 db tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tejet langyosítsd meg, dobj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, azaz várj 10 percig, amíg jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a tojássárgákat, a vajat és a maradék cukrot. Dagaszd addig, amíg a tészta el nem válik a kezedtől és az edénytől. Ügyelj arra, hogy ne legyen ragacsos vagy túl kemény. Takard le, és meleg helyen keleszd körülbelül 50 percig.


A töltelékhez a vajat olvaszd meg, keverd össze a cukorral és a fahéjjal, majd tedd a hűtőbe, amíg megszilárdul. Amikor a tészta a duplájára nő, laza mozdulatokkal gyúrd át még egyszer. Nyújtsd ki másfél-két centi vastagra, téglalap alakúra. Kend rá a fahéjas keveréket, majd tekerd fel, mint a bejglit. Hosszában vágd ketté éles késsel, és az így kapott két fél tésztarudat fond össze úgy, hogy mindig a vágott rész kerüljön felülre. A kalácsot helyezd kivajazott tepsibe, a tetejét kend meg tojásfehérjével. Süsd meg előmelegített sütőben, 175 fokon körülbelül 35-40 perc alatt.

Ezt is szeretjük