Házi fahéjas csiga a nagyi receptje szerint: így lesz tökéletes a kelt tészta
Nem feltétlenül kell a boltba menned, ha igazán finom péksütire vágysz: a házi fahéjas csiga amellett, hogy omlós és puha, biztos, hogy mentes az adalékanyagoktól.
Sokan félnek a kelt tészta készítésétől, pedig aki egy kicsit is gyakorlott a konyhában, annak nem különösebben bonyolult feladat. Igazán finom úgy lesz a fahéjas csiga, ha a legjobb alapanyagokból dolgozol. A lisztet érdemes átszitálni előtte, így még levegősebb és könnyebb lesz a tészta.
Fahéjas csiga
Hozzávalók
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2.5 dkg vaj
- 2.5 dkg élesztő
- 1.5 dl tej
- 1 db tojás
- 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 10 dkg kristálycukor
- 4 dkg vaj
- 1.5 evőkanál fahéj
A cukormázhoz
- 8 dkg porcukor
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál víz
Elkészítés:
Az élesztőt morzsold egy teáskanál kristálycukorral elkevert langyos tejbe, takard le, és 10 perc alatt futtasd fel, vagyis várd meg, hogy jól megemelkedjen. Közben a lisztet szitáld egy tálba, és adj hozzá egy csipet sót. A tojást egy másik tálban verd fel villával, és keverd hozzá a cukrot. A vajat olvaszd fel. A liszthez keverd hozzá az élesztős tejet és a cukros tojást, kézzel gyúrd öt percig, majd lassan, fokozatosan csorgasd hozzá az olvasztott vajat. Ezzel együtt gyúrd tovább még néhány percig, amíg a kezedről és a tál széléről is leválik a tészta. Ekkor takard le konyharuhával, és körülbelül egy óra alatt keleszd a duplájára.
Pihentetés után a tésztát nyújtsd ki fél centi vastagra. Kend meg az olvasztott vajjal, utána a cukorral elkevert fahéjjal. Tekerd fel, és éles késsel vágd ujjnyi vastag szeletekre. Helyezd a tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe, takard le újra konyharuhával, és így keleszd további fél órát. A sütőt közben kapcsold be 180 fokra, amire bemelegszik, a tészta is megkel. Ekkor tedd be a fahéjas csigákat, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna színt kapnak.
Amíg a csigák sülnek, készítsd el a cukormázat. Olvaszd fel a vajat, keverd össze a cukorral, és adj hozzá kevés vizet. Az így készült szirupot csorgasd a sütőből kivett péksütemények tetejére.
Isteni finom sajtos perecet is süthetsz kelt tésztából.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció