Csodás, diós Eszterházy-torta: így készítsd el lépésről lépésre

Ha van egy szabad délutánod, állj neki a krémes Eszterházy-torta elkészítésének: az eredmény magáért beszél majd.

Eszterházy-torta otthon
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rengeteg tojásfehérjével készülő Eszterházy-torta eredeti receptje bizonytalan, és nem is kötelező szolgaian másolni a profi cukrászok receptjét. Ha szeretsz otthon sütni-főzni, te is nagy örömmel készítheted el egy kis könnyítéssel úgy, ha a krémbe vaníliás pudingport keversz, a tetejét pedig fondant helyett egyszerűen olvasztott fehér csokival feded be.

Eszterházy-torta otthon

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

  • 30 dkg cukor
  • 30 dkg darált dió
  • 10 tojásfehérje
  • 5 dkg liszt

A krémhez:

  • 30 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

A tetejére:

  • 20 dkg fehér csoki
  • 5 dkg étcsoki
Recept idők

Elkészítés:

Először döntsd el, hogyan tervezed kisütni a tortalapokat. Az egyik módszer szerint egy szilikonos sütőpapírra rajzolj két, egyenként 20 centi átmérőjű kört. A papírt fektesd egy gáztepsire. A körökben oszd el a masszát, és így süsd ki a lapokat kettesével, adagonként 15 perc alatt. A másik módszer szerint egyesével süsd ki a lapokat sütőpapírral kibélelt tortaformában. A módszert azért érdemes előre eldönteni, mert a tésztának rosszat tesz, ha sokat áll, ezért egyszerre csak annyit keverj ki belőle, amennyi a következő körben ki fog sülni. Az itt megadott mennyiségből összesen öt lap süthető.

A tészta összeállításának menete a következő: a tojásfehérjéből verj kemény habot, majd add hozzá a cukrot is, és ezzel verd tovább, amíg fényes lesz. A lisztet keverd össze a darált dióval, és forgasd a tojáshabhoz. A tésztát a fent említett módszerek valamelyikével süsd ki. A kisült lapokat hagyd kihűlni.

A krémhez a pudingport keverd simára a tojásokkal és egy deci tejjel. A maradék tejet a cukorral együtt forrald fel. Öntsd hozzá a pudingport, és főzd egy percig, amíg besűrűsödik. Ekkor húzd le a tűzről, és amikor kihűlt, keverd hozzá a vajat.

A kihűlt krémet oszd el a lapok tetején, és pakold őket egymásra. A torta oldalát és a tetejét is kend meg vele. Tedd a hűtőbe egy órára, hogy összeálljon.

A kétféle csokit külön-külön olvaszd fel. A fehér csokit oszd el a torta tetején, az étcsokiból pedig nyomózsák segítségével rajzolj rá mintákat. Tedd vissza a hűtőbe további egy órára, hogy a teteje is megdermedjen.

Ha az Eszterházy-torta már simán megy, a következő lépés a Dobos-torta: akár ezzel is megpróbálkozhatsz otthon.

Dobostorta házilag készítve: hogy lesz a legjobb a roppanós tető?

A hungarikum Dobos C. József cukrász mesterműve, amit 1885-ben egy országos kiállításon mutatott be először a nagyközönségnek. A szóbeszéd szerint a torta különleges krémje a vajat köpülő fiú hibájából született, aki só helyett cukrot tett az edénybe, Dobos pedig ebből a hibából alkotta meg a fenséges krémet.

Elolvasom

Kép: Dimitrie Ragar / 500 px / Getty Images

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük