Így készül a papanasi, az erdélyi túrófánk: tejföllel és lekvárral tálalva az igazi
Nemcsak finom, hanem még jópofán is néz ki: ilyen különleges módon is készülhet az édesség.

papanasi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az erdélyi túrófánk, vagyis a papanasi különlegessége, hogy toronyszerűen épül fel: egy lyukas süti tetejére egy golyó kerül. A citromtól kicsit savanykás, és nagyon kiadós, így akár egy tartalmasabb leves után második fogásnak is tökéletes. Tejföllel és áfonyalekvárral kínáld.

Erdélyi túrófánk (papanasi)

Hozzávalók 4 személyre

  • 35 dkg túró
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 5 dl olaj a sütéshez
  • tejföl és áfonyalekvár a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A túrót robotgéppel keverd jól ki a cukorral, a tojással, a reszelt citromhéjjal és a vaníliakivonattal. Egy másik tálban vegyítsd el a lisztet a sütőporral és a sóval, és fokozatosan, először robotgéppel majd kézzel adagold a túrós masszához. Oszd négy részre, és mindegyikből formázz gombócot. A gombócokból szedj ki egy-egy diónyi darabot, a maradék tésztákat pedig a kezeddel lapogasd ki, a közepükbe pedig vájj mélyedést. Így lesz négy nagy lyukas tésztád és négy kisebb golyód. Egy serpenyőben forrósíts annyi olajat, hogy a fánkok úszhassanak benne, és oldalanként néhány perc alatt süsd őket aranyszínűre. Ha készen vannak, szűrőlapáttal szedd ki őket, és papírtörlőn itasd fel róluk a zsiradékot. Tálaláskor a nagyobb darab tetejére ültesd a kisebbet, és locsold meg tejföllel, áfonyalekvárral.

Egy finom erdélyi, tárkonyos csorbaleves után tökéletes második fogás.

Ezt is szeretjük