Erdélyi borsos tokány a nagyi receptkönyvéből: galuskával tálalva csodás lesz

Ez az erdélyi borsos tokány szalonnás alappal készül, és tejfölös szaft koronázza meg.

Erdélyi borsos tokány
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az erdélyi borsos tokány azoknak való, akik szeretik a nosztalgikus, őszinte ízeket: egy ehhez hasonló recept még annak idején Horváth Ilona híres szakácskönyvének első kiadásában jelent meg 1960-ban. Ami finom, azon felesleges sokat változtatni: most is ugyanúgy sertéscombból készül, és egy csipet majoránna is fűszerezi.

Erdélyi borsos tokány

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg sertéscomb
  • 25 dkg kolozsvári szalonna
  • 15 dkg tejföl
  • 2 teáskanál liszt
  • 1 hagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 teáskanál majoránna
  • bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát kockázd fel, és egy lábosban vagy serpenyőben, kevés olajon pirítsd meg. Ha kész, szedd ki és tedd félre. Amíg a szalonna pirul, kockázd fel a húst. Tedd a visszamaradt szalonnazsírra, szükség esetén önts alá még egy kevés olajat, és kezdd el pirítani. Közben a paprikát és a paradicsomot kockázd fel, és add a húshoz.

 

Amikor már szép színe van, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Szórd meg sóval, bőven borssal és majoránnával. Kis lángon főzd puhára egy óra alatt. Ha nagyon elfőné a levét, pótold alatta. A végén a lisztet keverd el a tejföllel, adj hozzá egy-két evőkanállal a főzőléből is, és ezzel sűrítsd be a mártást. Amikor minden kész, keverd vissza hozzá a sült szalonnát.

Kiadós, tejfölös sertéstokány: brokkolival összeforgatva készül

A tokány szaftos egytálétel, mely rengeteg recept szerint kipróbálható. Az ízletes fogást rizzsel vagy nokedlivel is kínálhatod.

Elolvasom

Kép: Angelika Heine / Getty Images

Ezt is szeretjük