Pofonegyszerű, epres-túrós pite: a tészta omlós, a töltelék krémes
Miért ne bolondítanád meg a hagyományos túrós pitét eperrel? Még kevésbé tudsz neki ellenállni.

epres-turos-pite
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szereted a túrós pitét, mégis kicsit kísérleteznél, csempéssz bele egy kis gyümölcsöt. Most már hozzájuthatsz friss eperhez, így azzal is feldobhatod a klasszikus változatot. A tészta viszonylag vékony, a töltelék pedig jó vastag. Az alapja klasszikus linzer, tehát a liszt, a vaj és a cukor 3:2:1 arányban kerül a sütibe. Fontos az is, hogy jó gyorsan állítsd össze a tésztát. 

Epres-túrós pite

Hozzávalók:

A tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 50 dkg túró
  • 40 dkg eper
  • 12 dkg cukor
  • 6 dkg étkezési keményítő
  • 1 db tojás
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 dl tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sütőport, a sót, a cukrot, majd reszeld hozzá a vajat, és kezdd összemorzsolni. Amikor elég morzsalékos, dolgozd hozzá a vaníliát, a tojássárgáját, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe 30 percre. Ezt követően nyújtsd ki, és igazgasd vajjal kikent, liszttel megszórt piteformába. Szurkáld meg villával több helyen, told forró sütőbe, és süsd elő 180 fokon 10 percig. 

 

A túrót törd át villával, add hozzá a tejfölt, a tojássárgáját, a keményítőt, ízesítsd cukorral, vaníliával, majd forgasd hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kend a pite tetejére, és rakd rá a megmosott, kicsumázott epret. Told vissza a sütőbe, és süsd még 15 percig.  
Az epres tiramisut se hagyd ki az idei szezonban! Könnyebb, tavaszibb, mint a klasszikus, de legalább ugyanolyan finom.

Ezt is szeretjük