Régimódi, epres, rebarbarás pite: igazán omlós lesz a tészta
Nem a megszokott, de nagyon ütős párosítás! Epres-rebarbarás pitét már a nagyi is sütött, azóta sem változott a recept.
Csak egy jó tésztarecept kell hozzá, és a piték a végtelenségig variálhatók. Így rácsozhatod is, egyáltalán nem túl bonyolult. Ha kezdő vagy, akkor is viszonylag könnyen meg tudod sütni. A kicsit fanyar, savanykás rebarbarás töltelék mennyei, főleg eperrel megbolondítva. A különleges, kissé háttérbe szorult növény remek vitaminforrás, méregtelenítő, és alig tartalmaz kalóriát. Könnyű megszeretni, és a sütikbe is isteni.
Epres, rebarbarás pite recept
Hozzávalók 16 személyre
A tésztához
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1 evőkanál hideg víz
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez
- 20 dkg rebarbara
- 20 dkg eper
- 15 dkg cukor
- 0.5 db citrom
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére
- 1 db tojás
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a kétféle cukrot és a sütőport. Tedd hozzá a vajat, és kezdd összemorzsolni. Amikor már elég morzsalékos, mehet hozzá a tojás, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ha szükséges, rakj még hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. A tésztát vedd ki, oszd el kétharmad-egyharmad arányban. Csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább fél órára.
Közben készítsd el a tölteléket. A rebarbarát alaposan tisztítsd meg, és vágd két centis darabokra. Rakd egy lábosba, add hozzá a cukor felét, a fahéjat, a szegfűszeget és a citromlevet, majd kis lángon főzd puhára pár perc alatt. Az epret csumázd le, mosd meg, és szeleteld fel.
Pihentetést követően a nagyobb tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen, és igazgasd egy vajjal kikent, liszttel megszórt tortaformába. Villával szurkáld meg néhány helyen. Egyengesd rá az epret, a leszűrt rebarbarát, szórd meg a vaníliás cukorral és a maradék cukorral. A kisebb tésztát is nyújtsd ki, késsel vágj belőle egy centi széles csíkokat, és fedd be vele a tésztát. Kend meg villával felvert tojással, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 25 perc alatt.
Az epres-nutellás süti is nagyon csábító, ráadásul gyorsan és egyszerűen elkészíthető.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept