Mennyei epres, rebarbarás galette: a franciák kedvenc pitéje

Az eper és a rebarbara kora nyáron elválaszthatatlanok egymástól. A franciák omlós, mutatós pitéjébe, a galette-be is tökéletesek együtt.

Epres, rebarbarás galette
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A franciák mindennek, így a pitekészítésnek is megadják a módját. A galette semmivel nem bonyolultabb, mint a hagyományos piték, csak a formája dekoratívabb. Az eper és a rebarbara tökéletes töltelék lehet. Fontos, hogy a tésztához a vaj és a víz is hideg legyen, és a lehető leggyorsabban dolgozd össze. Ebből a mennyiségből egy nagy vagy két kisebb pitét készíthetsz.

Epres, rebarbarás galette receptje

Hozzávalók

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 40 dkg eper
  • 4 szál rebarbara
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 db tojás a kenéshez
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • mandula a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szórd egy tálba, add hozzá a sót, a cukrot, tedd hozzá a hideg, kockákra vágott vajat, és morzsold össze. Ha elég morzsalékos, mehet hozzá a tojás és a hideg víz. Gyúrd össze gyors mozdulatokkal a tésztát. Ha nem akar összeállni, önts még hozzá kevés vizet vagy tejfölt. Amikor már könnyen formázható, rugalmas, készíts belőle egy cipót, és letakarva tedd a fagyasztóba fél órára.
 

A töltelékhez az epret csumázd ki. A rebarbarát hámozd meg, vágd kis darabokra. Rakd egy lábosba, szórj rá egy evőkanál cukrot, vaníliás cukrot, önts rá annyi vizet, amennyi ellepi, és főzd öt percig.

 

Pihentetés után a tésztát gyúrd át, nyújtsd kör alakúra lisztezett felületen, szórd meg zsemlemorzsával, majd halmozd a közepére az epret és a rebarbarát. A tölteléket hintsd meg egy evőkanál cukorral, a tészta szélét hajtsd fel, majd kend meg tojással, és szórd meg mandulával. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg körülbelül 30 perc alatt. 
Az eper és a rebarbara a kompótban is fantasztikus együtt. Meleg napokon vaníliás fagyival kínáld!

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük