Különleges epres hajtogatott pite serpenyőben sütve - A franciák kedvence
Az epres hajtogatott pitéért a legnagyobb kánikulában is megéri bekapcsolni a sütőt.
A galette nem más, mint rusztikus, omlós tészta sok gyümölccsel. Abban tér el a hagyományos pitétől, hogy a szélét be kell hajtani. Amellett, hogy nagyon finom, rendkívül mutatós is. Serpenyőben sütve pedig igazán trendi.
A galette tésztája roppant egyszerű, nem szükséges hozzá sem sütőpor, sem élesztő. Lekvárral megkenve, eperrel megszórva mennyei nyári desszert. Langyosan a legfinomabb, főleg, ha fagyit is kínálsz hozzá.
Epres hajtogatott pite
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál hideg víz
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
A töltelékhez
- 35 dkg eper
- 4 evőkanál eperlekvár
- barna cukor
A kenéshez
- 1 tojás
A lisztet keverd össze a sóval, a vaníliás cukorral, majd gyors mozdulatokkal morzsold össze a hideg, darabokra vágott vajjal. Ha jó morzsalékos, kanalanként rakd hozzá a tejfölt és a vizet, majd gyúrd össze. Akkor jó, ha fényes, sima és könnyen nyújtható. Ha szükséges, adj még hozzá egy evőkanál tejfölt. Csomagold folpack fóliába, és tedd egy órára a hűtőbe, hogy könnyebben tudj majd vele dolgozni.
Pihentetést követően a tésztát gyúrd át, és nyújts belőle egy körülbelül fél centi vastag kört. Rakd át egy sütőpapírra, majd kend meg az eperlekvárral úgy, hogy a szélén hagyj két-három centi üres helyet. Halmozd rá a megmosott, darabokra vágott epret, és szórd meg barna cukorral. Tedd a serpenyőbe, a szélét hajtsd fel, és kend meg a villával felvert tojással. Told előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd meg 20 perc alatt.