Gyönyörű emeletes vaníliatorta: ünnepi alkalmakra is tökéletes
Az emeletes vaníliatorta lapjai között gazdag krém bújik meg.

Az emeletes vaníliatorta egyszerű, szerethető édesség, amely akár ünnepi alkalmakon is az asztalra kerülhet. Az alapja vajas piskóta, amelyet egy adagban süss ki, majd ha kihűlt, vágd óvatosan három lapra. A sűrű vajkrém egyben a torta bevonataként is működik.
Emeletes vaníliatorta
Hozzávalók x cm-es formához 24 cm átmérőjű formához
A piskótához:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 6 tojás
- 3 dkg vaj
- 1 csipet só
- 0.5 dl tej
A vaníliás krémhez:
- 65 dkg porcukor
- 35 dkg vaj
- 1.5 teáskanál vaníliakivonat
- 1 dl habtejszín
- 1 csipet só
Elkészítés:
A tésztához a tejet a vajjal együtt forrald fel, majd tedd félre.
A tojásokat válaszd ketté, a fehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot. Először kanalanként a cukrot add hozzá, majd egyenként a tojások sárgáját. Szitáld bele a lisztet, és fakanállal keverd el. A tésztából egy kis adagot tegyél a forró vajas tejbe, majd ezt öntsd vissza a masszába.
Egy 24 centis tortaformát bélelj ki sütőpapírral, öntsd bele a tésztát, és 160 fokon, 35 perc alatt süsd készre. Ha megsült, vedd ki, borítsd deszkára, és hagyd kihűlni. A kihűlt tésztából éles késsel vágd három egyforma lapot.
A krémhez a szoba-hőmérsékletű vajat robotgéppel keverd habosra. Add hozzá a porcukrot, a vaníliakivonatot, a tejszínt és egy csipet sót, és keverd simára.
Az egyik piskótalapot kend meg vastagon a krémmel. Fedd be egy másik lappal, azt is kend meg krémmel, majd a tetejére jön a harmadik lap. A torta tetejét és oldalát is vond be vele. Legalább egy órát pihentesd a hűtőben, és csak utána szeleteld.
Narancsos süti kevert tésztából: több nap után is puha
Ha egy gyorsan készülő, puha és nagyon narancsos desszertet sütnél, akkor ez a recept nem fog csalódást okozni!
ElolvasomKép: SP Memory / Getty Images
OLVASD EL EZT IS!