Vendégváró duplasajtos pogácsa: így hajtogasd, hogy igazán mutatós legyen
Ünnepeken különösen fontos, hogy legyen kéznél egy jól bevált pogácsarecept. A sajtot ne sajnáld a tésztából!

hajtogatott-sajtos-pogacsa
Ez is érdekelhet

10 ok, hogy miért Máltán tanulj angolul (x)

Le az impulzusvásárlással! Válts át online-ra (x)

Jázmin felépülése az agysérüléséből (x)

beauty and style

Beyoncén röhög a fél világ: mellényúlt az Adidasnak tervezett kollekciójával »

A pöttyös az új kockás 2020-ban: így viseld ezt a nőies mintát »

Az új év kedvéért Gigi és Bella Hadid is nekivetkőzött: szexi naptárhoz álltak modellt »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az édes sütik mellett készülj az év végi ünnepekre sajtos, sós finomsággal is! A pogácsa mindig jó ötlet. Bár szeretjük az egyszerű és gyors változatot, a puha, levegős, hajtogatott tészta mégis sokkal finomabb. Ha zsírt is teszel bele, még lágyabb lesz. A kiszúrót mártsd időnként lisztbe, hogy ne ragadjon hozzá a tészta.

Duplasajtos hajtogatott pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 20 dkg sajt
  • 2 dl tejföl
  • 2 db tojás
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg egy deci tejet, rakj hozzá egy teáskanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel körülbelül 10 perc alatt. Akkor jó, ha jelentősen megnő a térfogata, és habos lesz a teteje.

Szitáld a lisztet egy nagy tálba, rakd hozzá a vajat, a tojássárgáját, a maradék tejet, a tejfölt, a sót, a sajt felét, add hozzá az élesztőt, majd alaposan gyúrd össze az egészet. Ha a tészta túl kemény lenne, lazítsd tejföllel. Ha nem akar összeállni, rakj hozzá lisztet.
 

Pihentesd a tésztát 30 percig, nyújtsd ki körülbelül másfél centi vastagra, majd hajtogasd össze. Képzeletben oszd három vízszintes sávra. A felsőt a közepére, lefelé hajtsd, az alsót pedig alulról felfelé igazítsd rá. Majd balról és jobbról is középre hajtogasd. Pihentesd még 20 percig, majd ismételd meg a nyújtást és a hajtogatást még kétszer, 20 perces pihenőkkel.

Végül a kinyútott tésztát szaggasd ki tetszőleges nagyságú kiszúrókkal, vagdosd be a tetejét, kend meg tojássárgával, és szórd meg a maradék sajttal. Pihentesd 10-15 percig a tepsiben is, majd süsd előmelegített sütőben, 180 fokon körülbelül 20 percig. Amikor a pogácsák aranybarnák, vedd ki a sütőből. 
A pogácsák mellett ne feledkezz meg a sajtos rúdról sem! Gluténmentesen, túróval is elkészítheted.

Ezt is szeretjük