Ellenállhatatlan diós, lekváros pite: a tészta alapja a bevált linzer

Dió, almalekvár és omlós, édes linzertészta: ez a télies pite csak finom lehet.

Diós-lekváros pite
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A dió és a lekvár együtt már sok sütiben bizonyult ellenállhatatlannak, elég csak az egyszerű kevert tésztára gondolni. A hasonló ízvilágú pitében sem fogsz csalódni. Főleg, ha klasszikus linzertésztát választasz alapnak. Ha hideg vajjal és gyorsan dolgozol, ráadásul hűtöd is nyújtás előtt a tésztát, nagy baj nem történhet.  

Diós-lekváros pite

Hozzávalók

A tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 20 dkg almalekvár
  • 20 dkg dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál fahéj őrölt
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, keverd össze a sütőporral és a sóval. Add hozzá a hideg, felkockázott vajat, és kezdd összemorzsolni. Amikor már eléggé morzsalékos, tedd hozzá a cukrot, a tojást és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Vedd ketté kétharmad-egyharmad arányban, formázz gombócokat, és fóliával lefedve rakd a hűtőbe pihenni legalább fél órára. 
 

A töltelékhez a darált diót keverd össze a kétféle cukorral és a fahéjjal. A nagyobb tésztát lisztezett felületen nyújtsd akkorára, mint a piteformád, és egyengesd is bele. Oszd el rajta egyenletesen a diós keveréket, majd kend meg az almalekvárral. A kisebb tésztát is nyújtsd ki, és vágd fel azonos vastagságú csíkokra, majd fedd be vele a tölteléket. Kend meg felvert tojással, és előmelegített sütőben, 160 fokon süsd meg 20 perc alatt. Amikor szép aranybarna, vedd ki a sütőből. 
Az angolok kedvenc édessége karamellás-banános pite is mesés, legközelebb feltétlenül próbáld ki!

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük