Pihe-puha diós csiga vastag töltelékkel, kelt tésztából: így lesz foszlós a tészta
A diós csigát nagyanyáink darázsfészekként is emlegették. A tésztája nagyon könnyű, a töltelékkel pedig ne spórolj!

dios-csiga
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kelt tésztából készülő csiga pillekönnyű, ráadásul változatosan ízesíthető. A kakaós mellett érdemes kipróbálni dióval megszórva is. Sokkal finomabb lesz a töltelék, ha a diót kicsit megpirítod, és utána darálod le. Ha nem akarod, hogy a csigák összesüljenek a tepsiben, kend meg mindegyiket kevés vajjal.

Diós csiga receptje

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 3 db tojássárga
  • 3 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 20 dkg dió
  • 12 dkg cukor
  • 8 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts másfél deci tejet, keverd hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel, azaz várj körülbelül 10 percig, amíg jó habos lesz. 
Szitáld egy nagy tálba a lisztet, és készíts egy mélyedést a közepébe. Tedd bele a vaníliás cukrot, a maradék tejet, a vajat, a sót, majd a felfutott élesztőt, és dolgozd össze. Addig dagaszd, amíg hólyagos lesz, és elválik a kezedtől. Ha szükséges, tehetsz még hozzá kevés tejet vagy lisztet. Takard le, és keleszd körülbelül 40 percig.
 

Közben készítsd el a tölteléket. A diót pirítsd meg zsiradék nélküli serpenyőben, majd daráld le. A vajat olvaszd fel. 
A duplájára nőtt tésztát nyújtsd ki lisztezett felületen kisujjnyi vastagra. Kend meg olvasztott vajjal, és szórd meg dióval, cukorral. Tekerd fel, és vágd három-négy centis tekercsekre. 

A csigákat sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd told forró sütőbe, és 180 fokon süsd szép pirosra. Tálaláskor megszórhatod porcukorral is.
Kóstold meg a kívül ropogós, belül ragacsos diós-karamellás szeletet is!  

Ezt is szeretjük