Diós aranygaluska édes vaníliasodóval: a nagyi is pont így készítette

A békebeli magyar édesség, az aranygaluska kelt tésztából készül. Dióval és vaníliasodóval ellenállhatatlan.

Diós aranygaluska vaníliasodóval
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A klasszikus magyar édesség, az aranygaluska a vendéglőkben is népszerű fogás. Tökéletes desszert, vagy laktató leves után akár főétel is lehet. Érdemes otthon is megpróbálkozni vele. Ha sütöttél már kelt tésztát, ezzel sem gyűlik meg a bajod. A selymes vaníliasodót előre is elkészítheted. 

Diós aranygaluska vaníliasodóval

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2.5 dl tej
  • 2 db tojássárga
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • citromhéj

A vaníliasodó

  • 5 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 db tojássárga
  • 1 csomag vaníliás cukor

A szóráshoz

  • 15 dkg dió
  • 15 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg másfél deci tejet, keverd össze a cukorral, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, azaz várd meg, míg jól megnő a térfogata. A lisztbe morzsold bele a vajat, tedd bele a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, majd az élesztőt és a maradék tejet. Dolgozd össze, lágy, könnyű tésztát kell kapnod. Formázz belőle cipót, majd lisztezett tálban, letakarva keleszd a duplájára körülbelül 45 perc alatt. 
 

Borítsd a tésztát lisztezett deszkára, és nyújtsd egy ujjnyi vastagra. Szaggasd ki, és egy kivajazott, kilisztezett tepsibe rakd őket szorosan egymás mellé. Locsold meg kevés olvasztott vajjal, és vastagon szórd meg a cukorral elkevert darált dióval. Takard le, és a végén még fél órát pihentesd. Akár több réteg tésztát is rakhatsz egymásra. Pihentetés után told a tésztát előmelegített sütőbe, és 170-180 fokon süsd aranysárgára 35-40 perc alatt. 
 

A sodóhoz a tojássárgákat a liszttel, a cukorral és a vanília kikapart magjával keverd ki. Lassan csorgasd hozzá a tejet. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzd sűrűre, krémesre.
A másik hazai klasszikust, a somlói galuskát is készítsd el otthon! 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük