Mennyei cukkinikenyér kevert tésztából: egyszerű és nagyon finom

A cukkinikenyér a bizonyíték rá, hogy a legfinomabb sütik és a zöldségek nem is állnak túl messze egymástól.

Cukkinikenyér
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A cukkinikenyér valójában a nevén kívül nem sokban hasonlít a hagyományos pékárura: egyszerű kevert tésztából készül, és leginkább üresen szokták fogyasztani. A semleges ízű cukkini nem véletlenül a nyár legkedveltebb zöldsége, hiszen elképesztő változatossággal készítheted el: töltve, rántva, fasírtként vagy levesként is isteni.

Cukkinikenyér

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 20 dkg cukkini (2-3 db)
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg étcsoki
  • 5.5 dkg barna cukor
  • 3 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1.5 teáskanál fahéj
  • 1 dl olaj
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • 1 kávéskanál
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 0.5 kávéskanál őrölt gyömbér
Recept idők

Elkészítés:

A cukkinit reszeld le. Szórd meg kevés sóval, hagyd állni tíz percig, majd csavard ki belőle a levét.

Közben a vajat olvaszd fel. Egy tálban keverd el a tojást, a vaníliaaromát, az olvasztott vajat és az olajat. Egy másik tálban vegyítsd el a lisztet a sütőporral, a kétféle cukorral és a fűszerekkel. Forgasd össze a tojásos keverékkel, de épp csak hogy elvegyüljenek, ne keverd túl. Add hozzá a kinyomkodott cukkinit és az apróra vágott étcsokit is. 

Egy kenyérformát bélelj ki sütőpapírral. Egyengesd el benne a tésztát, és told 180 fokos sütőbe 50-60 percre, amíg a beleszúrt villára nem ragad már rá a tészta. Ha a teteje túlságosan pirulni kezdene, amíg a belseje még nem süt át, takard le alufóliával. Ha megsült, a formában hagyd hűlni 10 percig, utána emeld ki egy deszkára.

Próbáltad már a hagyományos krumplis tésztát cukkinival?

Krumplis tészta újragondolva: cukkini teszi izgalmassá

A krumplis tészta régi kedvenc, szaftos, magyaros fogás, amit mindenki szeret. A megszokott receptet érdemes újragondolni, feldobni valamilyen különleges alapanyaggal.

Elolvasom

Kép: lauraag / Getty Images

Ezt is szeretjük