A klasszikus csörögefánk jól bevált receptje - Ettől lesz igazán finom a tésztája
A klasszikus csörögefánk vagy forgácsfánk egyszerű gyúrt tésztából készül, és egy titkos hozzávalónak köszönhetően nem szívja magát sütés közben tele olajjal.


- Te felismered ezt a KRESZ-táblát? 8 kérdés, amire tudni kell a választ a közlekedésben
- Lovas Rozi ritkán látott férjével: János ilyen jóképű pasi
- Melyik magyar város vasútállomása van a képen? 8 kérdés, ami sokakat zavarba hoz
- Bajban lesz, aki felújít vagy építkezik 2023-ban: erre sokan nem is gondolnak, pedig kellene
- Ez a hét nő viselhet fehéret a pápa előtt - Másoknak tilos ilyenben találkozni vele
A klasszikus, ropogós csörögefánk vagy más néven forgácsfánk elmaradhatatlan a farsangi időszakban. A legtöbb változata nem igényel dagasztást, kelesztést, csak egy kis pihentetést, hogy jól összeálljon. Ha a tésztájába teszel egy evőkanál ecetet vagy rumot, nem fogja magát sütés közben olajjal sem teleszívni. Ne izgulj a markáns íz miatt, az a hőkezelés hatására elillan majd.
Csörögefánk (forgácsfánk)
Hozzávalók 4 személyre
- 35 dkg liszt
- 17.5 dkg tejföl
- 3 evőkanál porcukor
- 3 tojássárgája
- 1 evőkanál rum vagy ecet
- 1 csipet só
- 0.5 l olaj a sütéshez
- porcukor és lekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
A tojássárgákat keverd ki a porcukorral, a tejföllel, a rummal vagy az ecettel, majd szitáld hozzá a sóval elkevert lisztet, és gyúrd alaposan össze. Csavard folpackba, és pihentesd a hűtőben fél órát.
A pihentetési idő leteltével lisztezett deszkán nyújtsd ki, és derelyevágóval szaggass belőle rombuszokat. A darabok közepébe is ejts egy-egy bemetszést, és a fánkok egyik csücskét ezen húzd át. Bő forró olajban, oldalanként két-két perc alatt süsd őket ropogósra. Egyszerre csak annyit tegyél az olajba, hogy kényelmesen úszkálhassanak benne. A kész darabokat szűrőlapáttal szedd ki papírtörlőre. Még melegen forgasd össze porcukorral, és tálald baracklekvárral.
Ha nagyon hamar szeretnéd a sütit az asztalon látni, készítsd el a hamis fánkokat tejföllel gyúrva!
Még több recept