Csorbaleves fűszeres krumpligombóccal
Az egyik legjobb erdélyi recept szerint
A zöldséges csorbalevest próbáld ki krumpligombóccal is!

Csorbaleves fűszeres krumpligombóccal
Ez is érdekelhet

Legyen élmény a takarítás: okos eszközök, amiket imádni fogsz (x)

Ajándékozz könyvet, és segíts az éhező gyerekeknek: mutatjuk, mit kell tenned (x)

Csatlakozz te is Fördős Zéhez, és #FőzzAGYERMEKEKÉRT! (x)

Megvan az év legnagyobb gyermekelőadása: ha szemfüles vagy, jövőre megnézheted! (x)

Nem tudod, milyen legyen idén a karácsonyi dekoráció? Segítünk! (x)

Négy dekortrend, amivel biztosra mehetsz karácsonykor (x)

Tippek hogyan hozd a legjobb formád télen is - a hideg idő nem akadály! (x)

beauty and style

Lórúgás az anyagcserének: frissítő mentaturmix ínyenceknek »

3 bevált trükk a melltartó pántjával: nem kandikál ki többé a ruha alól, ha így teszel »

Szebb lesz a copf, ha így készíted el: rendezett, nőies frizura 5 perc alatt »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha Erdélyben jársz, feltétlenül kóstold meg a csorbalevest. Jellegzetes ízét a lestyán adja. Ám minél több friss zöldség kerül bele, annál finomabb. Általában húsgombóccal készítik, de krumpligombóccal is nagyon ízletes. A csorba savanyítására korpaciberét használnak, ezt akár el is hagyhatod. Biró Sára receptje megér egy próbát.

Csorbaleves krumpligombóccal

Hozzávalók 4 személyre:

  • 25 dkg pulykamell
  • 20 dkg zöldbab
  • 10 dkg kelkáposzta
  • 3 sárgarépa
  • 2 petrezselyem
  • 2 krumpli
  • 5 szelet szárított vargánya
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • lestyán
  • bors

A gombóc hozzávalói

  • 2 krumpli
  • 1 tojás
  • 1 marék kapor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • diónyi vaj
  • fél húsleveskocka
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket mosd meg, pucold meg, és kockázd fel. A húst is vágd körülbelül kétszer két centis kockákra, majd hideg vízben tedd fel főni. Ha felforr, kanállal szedd le a habját. Közben egy serpenyőben hevíts olajat, rakd bele a sárgarépát, a petrezselymet, majd kezdd el dinsztelni. Tedd rá a felvágott póréhagymát, a paprikát, sózd meg, kicsit forgasd meg. Vigyázz, mert a póréhagyma hamar megég!

Rakd a levesbe a megdinsztelt zöldséget, majd a felvágott káposztát, a krumplit és a zöldbabot. Fűszerezd sóval, borssal, tedd hozzá a vargányát, a paradicsomot, és bőségesen lestyánt. Alacsony fokozaton főzd a levest körülbelül 20 percig. Amikor megpuhulnak a zöldségek és a hús is, mehet bele a zöldborsó. Még körülbelül tíz percig hagyd forrni.

A gombóchoz sós vízben főzd puhára a krumplit, és még melegen törd össze. Add hozzá rögtön a vajat, hogy jól beleolvadjon. Amikor kihűl, üss bele egy tojást, és lassan keverd hozzá a lisztet és a szódabikarbónát. Kevés olajjal dolgozd össze a masszát, és fűszerezd ízlés szerint. Utána vizes kézzel formázz gombócokat. Egy lábosban forralj vizet, dobj hozzá fél húsleveskockát. Amikor elkezd lobogni, rakd bele a gombócokat. Ha feljönnek a víz tetejére, főzd még egy percig. Szedd tányérra, és a forró levessel kínáld.

Ezt is szeretjük