Házi csokis minyon - Így készíthetsz tökéletes mázat
Az apró, színes, krémmel töltött piskóta generációk kedvence. A csokis minyon különösen népszerű.
Tudtad, hogy a minyon szó jelentése picike, aranyos? Kétség sem fér hozzá, ezek illenek a hagyományos magyar édességre. Érdemes a csokis minyont legalább egy nappal a fogyasztás előtt elkészíteni. A mázhoz még reszelt csokit is rakhatsz.
Csokis minyon
Hozzávalók 16 darabhoz
- 22 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg reszelt étcsoki
- 6 tojás
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
Krémhez
- 20 dkg étcsoki
- 3 dl tejszín
- 5 dkg cukor
Mázhoz
- 25 dkg porcukor
- 6 evőkanál víz
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál citromlé
Elkészítés:
A vajat keverd habosra a cukorral, és egyesével add hozzá a tojássárgákat. Jól dolgod össze, majd forgasd hozzá a sütőporral és csokireszelékkel vegyített lisztet. A fehérjét verd egy csipet sóval kemény habbá, és óvatosan dolgozd a masszába. Ekkor már ne használj gépet, csak fakanállal keverd. Egyengesd a tésztát vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe, és előmelegített sütőben 170 fokon süsd körülbelül 20 perc alatt aranybarnára.
A krémhez a tejszínt öntsd egy lábosba, és kezdd melegíteni. Add hozzá a cukrot, a kis darabokra vágott csokit, és forráspontig hevítsd. Vedd le a tűzről, és hűtsd ki. A piskótát vágd ketté, és kend meg a kihűlt csokis krémmel. Tedd egy-két órára a hűtőbe. Ezt követően a tésztát vágd kis kockákra.
A mázhoz a porcukrot, a vizet és a citromlét tedd egy nagyon tiszta lábosba, kis lángon állandóan kevergetve forráspontig melegítsd. Ha jó sűrű, fényes és nehezen folyós a massza, fokozatosan adagold hozzá a kakaóport. Lapos késsel gyorsan vond be a mázzal a minyonokat. Fontos, hogy minden oldalukat befedje a massza. Olvasztott csokival még tovább díszítheted. Tedd a sütit a hűtőbe, és hagyd megdermedni.
