Ilyen finom is lehet a sült csirke: 5 olcsó és finom pác a csípőstől a citromosig

A sült csirke akkor az igazi, ha valamilyen pácban hagyod pihenni sütés előtt. Mutatjuk a legfinomabb recepteket.

5 olcsó és finom pác csirkéhez
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A tökéletes sült vagy grillezett csirkének egy titka van: mielőtt kisütöd, a darabokat, szeleteket vagy akár az egész csirkét is tartsd valamilyen fűszeres pácban! Ha nincs ötleted, vagy nem vágysz semmi különlegesre, az is megfelel, ha egyszerűen bedörzsölöd sóval és borssal, és rálocsolsz egy kevés olívaolajat, azonban érdemes ezen túl is kutatni, mert varázslatos ízeket teremthetsz egyszerű összetevőkből.

A pácok közül megkülönböztetünk nedves és száraz pácot. A száraz pác fűszerekből és kevés olajból áll, ezt csak rövid ideig kell a húson hagyni, és mehet is a sütőbe vagy a grillrácsra. A nedves pác alapja mustár, bor, joghurt vagy bő olaj: ebben sokáig, akár egy egész éjszakát pihenjenek sütés előtt a húsok. Meglátod, milyen finom, omlós lesz a végeredmény. A sót viszont mindig csak közvetlenül sütés előtt add a páchoz.

Ebben a gyűjteményben sokféle pác receptjét mutatjuk, amely csirkéhez jó. Van köztük savanykás, enyhébb ízű, fűszeres, csípős, hogy mindenki megtalálja azt, ami a legközelebb áll a szívéhez.

Joghurtos pác:

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 15 dkg görög joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál mustár
  • 0,5 citrom leve
  • bors

Elkészítése:

A csirkemellet vágd kockákra vagy szeletekre. A pác hozzávalóit keverd össze egy nagyobb tálban, és fektesd bele a szeleteket úgy, hogy minden oldalukat fedje. Letakart dobozban pihentesd.

Mézes-mustáros pác:

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 6 evőkanál méz
  • 4 evőkanál mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl olaj
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • 1 kávéskanál fehér bors

Elkészítése:

A pác hozzávalóit keverd egyneműre. Ehhez akár botmixert is használhatsz. Fektesd bele a felszeletelt csirkemellet, és pihentesd egy napig a hűtőben. Másnap vigyázva, alacsonyabb hőfokon süsd, mert a méz könnyen megég.

Korianderes-lime-os pác:

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkefelsőcomb (filézett vagy csontos)
  • 3 lime leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 csokor aprított koriander
  • 1 teáskanál vöröshagymapor
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál bors

Elkészítése:

A pác hozzávalóit keverd össze, és fektesd bele a húst. Hagyd benne két-három órát. Ezután kisütheted grillen vagy sütőben.

Grillen: a grillsütőt melegítsd elő 230 fokra. A húst vedd ki a pácból, és ha filét használsz, oldalanként 3-5, ha csontos változatot, oldalanként 10-12 perc alatt süsd meg.

Sütőben: a sütőt 200 fokra melegítsd elő. Egy nagy tepsiben helyezd el a combokat úgy, hogy ne fedjék egymást. A filézett combot 25-30, a csontosat 30-40 percig süsd.

Mustáros-szójaszószos pác:

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 15 dkg barna cukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál dijoni mustár
  • 2 teáskanál szárított rozmaring
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 dl balzsamecet
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál bors
  • 0,5 dl szójaszósz
  • 0,5 dl Worcestershire-szósz
  • bors

Elkészítése:

A pác hozzávalóit keverd össze. A csirkemellet nagyobb, vastagabb darabokba vágd, és tedd egy zárható zacskóba. A pác felét tedd félre, a másik felét öntsd a húsra. Dörzsöld bele, és a lezárt zacskóban pihentesd 4-6 órát. Forró grillrácson, oldalanként 5-6 perc alatt süsd át, közben időnként a félretett páccal locsold.

Csípős pác:

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkehús (mell, comb, szárny)
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 0,5 dl chiliszósz

Elkészítése:

A csirkét, ha szükséges, vágd tetszőleges darabokra, és tedd egy zárható zacskóba. A pác hozzávalóit keverd össze, és öntsd a zacskóba a csirke mellé. Keverd össze, hogy egyenletesen bevonja, és zárd le. Tartsd a hűtőben legalább egy órát, vagy akár egy egész éjszakát.

8 fantasztikus fogás sertésből a levestől a sültekig: hétköznapra is, ünnepre is tökéletesek

Sertéshúsból készülhet leves, főétel, gyors vacsora vagy ünnepi fogás is. Nézd meg, hányféle módon készítheted el!

Elolvasom

Képek: Getty Images

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük