Lágy creme brulée sok vaníliával: selymes krém, roppanós karamellréteg
A híres creme brulée-t készítsd el titkos francia recept szerint, és varázsold gyümölcsökkel nyárias desszertté!

creme-brulee-gyumolccsel
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A creme brulée, vagyis az égetett krém a franciák messze földön híres desszertje, ami bármennyire is előkelő, otthon is bátran kísérletezhetsz vele. Próbáld ki a Sophie Valroux titkos receptjei című könyvből! Samantha Vérant írónő csodás tájakra kalauzolja az olvasókat, és bepillantást enged a híres francia konyhába is. Ha nincs szakácsfáklyád vagy zsebsárkányod, a cukrot forró grillsütőben is rákaramellizálhatod a tetejére.

creme-brulee-konyvajanlo

Creme brulée receptje

Hozzávalók:

  • 3 csésze sűrű tejszín
  • 2 csésze tej
  • 8 db tojássárga
  • 0.5 csésze kristálycukor
  • 0.5 csésze barna cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • szezongyümölcsök
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 100 fokra. Egy lábosban keverd össze a tejet a tejszínnel, és forrald fel. Utána mérsékeld alatta a lángot, és tartsd melegen. 
Egy tálban keverd el a tojássárgákat a cukorral és a vaníliával. Habverővel dolgozd addig, míg sima, egyenletes állagú lesz. Melegítsd fel a tojásos masszát: egy evőkanállal, részletekben adagolva adj hozzá valamennyit a meleg tej-tejszín keverékből. Így biztosíthatod, hogy a tojás ne főjön meg. Végül lassan öntsd a már langyos masszát a tej-tejszín maradékához, és keverd el alaposan. 
 

Helyezd a kis kerámia sütőedényeket vagy piteformákat egy tepsibe. Önts bele annyi vizet, hogy az edények közepéig érjen. Egy merőkanállal töltsd meg az edényeket a vaníliás keverékkel. Óvatosan tedd a tepsit a sütőbe, vigyázz, hogy ne kerüljön víz az edénybe. Süsd 45-55 percig. Amikor elkészült, vedd ki a tepsit. légy megint óvatos, arra is vigyázz, hogy ne kerüljön forró víz az edénybe. 


Hűtsd le a formákat, és tedd az édességeket minimum négy órára a hűtőbe. 
Tálalás előtt minden formába szórj körülbelül fél evőkanálnyi barna cukrot úgy, hogy befedje a krémet. Zsebsárkánnyal karamellizáld a cukorréteget. 
Tálaláskor friss idénygyümölccsel díszítsd. 
Most van a szezonja a franciák kedvenc lecsójának is. A rataouille-ba padlizsán és cukkini is kerül. 

Cikkünk Samantha Vérant Sophie Valroux titkos receptjei című könyve alapján készült.

Sophie Valroux amerikai, de Franciaországban született. Nagy álma, hogy nő létére igazi sztárséf legyen. Kisgyereként nyaranta nagymamája tanította az ételekről, a főzésről. Gimnázium után elvégzte a konyhaművészeti képzőintézmények fellegvárának számító Culinary Institute of Americát. Már a küszöbén állt, hogy dédelgetett álma valóra váljon, de ekkor egy pillanat alatt atomjaira hullott a karrierje: kirúgták a menő étteremből. Csőstül jött a baj: szeretett nagymamája stroke-ot kapott. Sophie az éjjeli géppel Franciaországba utazott. Gyerekszemmel úgy emlékezett, egyszerű kisbirtok volt ez, de most aprócska francia luxuskastélyban találta magát, amelynek szőlőskertje van, és amelyben két étterem üzemel. Sophie, ahogy megpróbálta újra megvetni a lábát a konyhán, de apránként ráébredt, már az álmai sem a régiek - lassanként megváltozott, hogy valójában mire vágyik. A nemrég indult Next21 Kiadó, a 21. Század Kiadó társkiadójának kötete a gasztronómia szerelmesinek is kellemes időtöltést szerez.

Kiadja a Next21 és a 21. Század Kiadó.

Ára 3217 forint.
Ezt is szeretjük