Mennyei emeletes, citromos palacsintatorta: a krém elkészítése is nagyon egyszerű

Különleges, mégis könnyen elkészíthető a citromos palacsintatorta: a gazdag krém a darabok között bújik meg.

Citromos palacsintatorta
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha feldobnád valamivel a megszokott palacsintát, készíts belőle citromos palacsintatortát! Mi sem egyszerűbb ennél, egyszerűen a megszokott módon süsd ki a darabokat, rétegezd őket egymásra, és told be a sütőbe egy rövid időre. Úgy szeleteld, mint a hagyományos tortát. Az eredeti recept szerint a palacsintákat szódavízzel kell kikeverni, de a szénsavas ásványvíz is tökéletes hozzá.

Citromos palacsintatorta

Hozzávalók 12 szelethez

A palacsintához:

  • 25 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2.5 dl szénsavas ásványvíz
  • 2 tojás
  • 1 csipet
  • olaj a sütéshez

A citromkrémhez:

  • 10 dkg porcukor
  • 8 dkg vaj
  • 2 citrom
  • 2 egész tojás
  • 1 tojássárgája

A tetejére:

  • 3 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

A palacsintához a lisztet keverd el a tojásokkal, a sóval és a tejjel, majd fokozatosan öntsd fel annyi szénsavas ásványvízzel, hogy híg tésztát kapj. Tedd félre fél órára, hogy a lisztszemcsék megduzzadjanak, addig állítsd össze a krémet. Ehhez a vajat gőz fölött olvaszd fel. Add hozzá a porcukrot, a citromok kifacsart levét, az egész tojásokat, a tojássárgáját, és továbbra is a gőz fölött tartva kevergesd, amíg besűrűsödik. Ha kész, tedd félre, és hagyd kihűlni.

 

A palacsintákat egy serpenyőben a szokásos módon süsd ki. Amikor egy palacsinta kisült, tedd egy olyan tálba vagy lábosba, amelyet a sütőbe is be tudsz tenni. Minden darabot kenj meg a krémmel, erre jöhet a következő palacsinta. Így folytasd a rétegzést. A legfelső darabot ne a krémmel kend meg, hanem tegyél rá egy kocka vajat. Told 200 fokos sütőbe nagyjából negyedórára, amíg a vaj a tetején megolvad, a palacsinta pedig összesül. 

Sósan is isteni lesz a palacsinta: próbáld ki hagymával sütve!

Palacsinta másként: hagymával sült, ropogós változatot mutatunk

Ez a szuper ropogós előétel a zöldhagymától lesz különleges, de a formázása sem mindennapi.

Elolvasom

Kép: Aeril01 / Getty Images

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük