Citromos, emeletes süti csodás krémmel töltve: a nagyi kedvenc receptje
Azzal soha nem fogsz mellé, ha klasszikus piskótát választasz a süti alapjának. Üdítő citromos krémmel fantasztikus nyári finomság lehet belőle.
Kánikulában a citromos édességeknél jobbat nem kívánhatsz, hisz felfrissítenek, javítják a közérzetet, és feldobják a hangulatot. Ebben a krémes sütiben az édes és a savanykás ízek tökéletes harmóniában vannak. Ha a hagyományos, hattojásos piskóta készítésénél betartod az alapvető szabályokat, a siker garantált.
Citromos, emeletes süti
Hozzávalók
A tésztához
- 6 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- citromhéj
A krémhez
- 20 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 db citrom
- 3 dl tej
- 3 evőkanál liszt
A tetejére
- 1 csomag tortazselé
- 3 dl víz
- 3 evőkanák cukor
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat óvatosan válaszd ketté, fontos, hogy ne keveredjenek. A sárgákat dolgozd ki jól a cukorral, a vaníliával, és szórd hozzá a citrom héját. Forgasd hozzá a lisztet, végül pedig a sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. Ügyelj arra, hogy ne törd össze a habot.
Egyengesd a sima masszát vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe vagy tortaformába, és előmelegített sütőben süsd meg körülbelül 25 perc alatt. Közben ne nyitogasd a sütőajtót. Amikor érzed az illatát, szép magas, szúrj a piskótába egy villát, ha nem ragad rá tészta, kiveheted a süteményt a sütőből.
A krémhez a tejet kezdd melegíteni egy lábosban, kanalazd bele a lisztet, majd állandóan kevergetve főzd addig, amíg besűrűsödik. Várd meg, míg kihűl. A szoba-hőmérsékletű vajat dolgozd habosra a cukorral, majd add hozzá a citrom levét és héját. Tedd hozzá a tejes pépet, és géppel habosítsd. A piskótát vágd két-három részre, és kend meg a krémmel a tésztát, sőt az oldalát is bevonhatod vele.
A tortazseléhez a tasak tartalmát keverd el három evőkanál cukorral, kezdd melegíteni, majd önts hozzá három deci vizet. Főzd forrástól számítva egy percig. A kész zselét húzd le a tűzről, és pihentesd nyolc-tíz percig, majd amikor elég sűrű, csorgasd a torta tetejére. Díszítheted még citromszeletekkel vagy reszelt citromhéjjal.
A citromos túrótortát is muszáj megkóstolnod. Krémes, nem túl édes, ellenállhatatlan nyári süti.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció