Magas, levegős, olajos piskóta citrommal és áfonyával: könnyed nyári finomság
Az olajos piskóta egyáltalán nem fojtós, és jobban megtartja a formáját, mint a hagyományos.

afonyas-citromos-piskota
Ez is érdekelhet

Fürdőzés még nem volt ilyen izgalmas: Élvezd a nyarat Bükfürdőn! (x)

Operagála - egy romantikus este Vittorio Grigolo sztártenorral (x)

Debrecenben beindult a Nyár! Trópusi kalandok az Aquaticumban (x)

beauty and style

A 90-es években mindenkinek volt, most megint ezerrel hódít a bokalánc: minden szettet feldob »

12 divatszabály, amit a brit királyi család nőtagjainak követniük kell: te lennél a helyükben? »

Újra hódít a falatnyi bandeau top: mutatjuk, itthon melyik darabokra csaphatsz le »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha tökéletes piskótát készítenél, de tartasz a hagyományos tésztától, süsd meg az olajos változatot. Néhány apró praktikától még finomabb lesz. Lehetőleg hideg tojással dolgozz, és a lisztet is szitáld át. Annál könnyebb lesz a piskóta, minél tovább kevered. Nyáron ne hagyd ki belőle a gyümölcsöket se! Az édes tésztába a fanyar áfonya tökéletesen illik, sőt, citrommal is feldobhatod.

Citromos-áfonyás, olajos piskóta

Hozzávalók 16 szelethez:

  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 25 dkg áfonya
  • 5 db tojás
  • 1 dl víz
  • 1 dl olaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csomag sütőpor
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat válaszd ketté, és a sárgákat keverd jól ki a cukorral és a vaníliával. Folyamatosan dolgozd hozzá az olajat, a vizet, a citrom reszelt héját. Egy teáskanál citromlevet is tehetsz hozzá. Vegyítsd a lisztet a sütőporral és a fahéjjal, majd forgasd a tésztába. Végül laza mozdulatokkal, spatulával a kemény habbá vert tojásfehérjét is keverd a masszába. Amikor sima, egynemű, egyengesd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe, és szórd bele a megmosott, lecsepegtetett áfonyát.


Told előmelegített sütőbe, és 150 fokon süsd körülbelül 30 percig. Ha magasabb a hőmérséklet, nem tud annyira megemelkedni a tészta. Legalább 20 percig ne nyitogasd az ajtót, nehogy összeessen a tészta. Amikor már illatozik, és szép a színe, szúrj a piskótába egy tűt vagy fogvájót. Ha nem lesz ragacsos, kiveheted a sütőből. Ellenkező esetben süsd még tovább. 
Ha egy igazi régimódi sütit ennél, a meggyes piskótát készítsd el! Pillanatok alatt csak a hűlt helyét találod. 

Kép: Getty Images.

Ezt is szeretjük