Így készül a Budapest Cheesecake, avagy a mákos gubás sajttorta
Budapest sajttortája igazi hungarikum, amely a nemzetközi porondon is megállja a helyét.
- Felháborodást keltett azzal, hogy kilátszott a térde: a 79 éves Jean Shrimpton szupermodellként lett híres »
- 4 egyszerű, de ultranőies szett, amit Amal Clooney gyakran elsüt: hasonló fazonok árakkal, melyekkel megvalósítható a sikkes összhatás »
- 20 perc pilates, ami tónusoz és egyensúlyba hoz: a mélyen fekvő izmokat is megdolgoztatják ezek a lassú, kitartott gyakorlatok »

- A máj és a vese állapotát is megmutatja a láb: ha ezt látod, muszáj orvoshoz fordulni
- Gesztesi Károly 3 gyereke a címlapon: Panka, Dávid és Márkó sosem volt látható így együtt
- Lecseréltek két zsűritagot is a Dancing with the Starsban: mutatjuk az új ítészeket
- Kvíz! Melyik ország fővárosa Vilnius? 10 kérdés az európai országokról
- Az éhezés jelképe lett a magyar kisfiú világhírű fotója - Varga Laci szomorú története
Már Budapest sem árválkodik sajttorta nélkül. Itt a híres New York Cheesecake méltó párja, a mákos gubás sajttortácska szilvaöntettel. Teller Zsuzsa egy versenyre alkotta meg a különleges édességet, és 140 izgalmas recept közül ez bizonyult a legjobbnak. Az ízletes sajttortával te is bátran próbálkozhatsz.

Budapest sajttortája
Hozzávalók 12 darabhoz
Mákos guba alaphoz
- 25 dkg kifli
- 3,5 dl 3,5%-os tej
- 4 evőkanál mák
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 1 evőkanál cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
Sajttortához
- 50 dkg natúr Philadelphia krémsajt
- 16 dkg porcukor
- 3 dl habtejszín
- 2 nagy tojás
- 2 púpos teáskanál étkezési keményítő
Szilvaöntethez
- 6 db szilva vagy szilvalekvár
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 teáskanál keményítő
- késhegynyi fahéj
Elkészítés:
A mákos guba alaphoz a kifliket karikázd fel, a mákot a cukorral daráld le, a tejet pedig forrald fel a vaníliás cukorral. A forró tejjel öntsd le a felkockázott kiflit, várd meg, amíg jól beszívja, majd keverd hozzá a mákot. A gubát nyomkodd körülbelül 1 centiméter vastagon a szilikon muffinformák aljába.
A sajttorta minden hozzávalóját keverd egyneművé, majd a tálat többször ütögesd a pulthoz, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. A mákos gubával töltött formákat helyezd egy nagy tepsibe, és ujjnyi vastagon önts vizet alájuk. Töltsd tele a sajttorta krémjével a formákat, és légkeveréses sütőben, 150 fokon körülbelül 30-40 perc alatt süsd őket készre úgy, hogy éppen csak színt kapjon a tetejük. Még melegen egy kés hegyével óvatosan vágd körbe a sajttorták szélét, hogy a hűlés következtében ne repedjen meg a tetejük.
A szilvaöntethez a kimagozott, apróra vágott szilvát hintsd meg a cukorral, ízesítsd fahéjjal, majd dolgozd el a keményítővel. Kis lángon, állandó keverés mellett forrald össze. Ezzel az öntettel kínáld a sajttortácskákat.
Még több recept