Illatos, foszlós házi briós csokival megszórva - A pékségben soha nem ilyen finom
A csokis briós tésztája légiesen könnyű, és még másnap sem lesz száraz.
Az illatos, házi briós igazán csábító reggeli. Ha csokidarabokkal is megszórod, mindenki még nagyobb örömmel fogyasztja el. Egy pohár itallal, lekvárral vagy vajjal megkenve tartalmas napindító.
Ezzel a kelt tésztával könnyű bánni, így a nem túl tapasztalt háziasszonyok is bátran hozzáfoghatnak. Sütheted klasszikus formában, a muffinsütődben, de csiga alakú is lehet.
Briós csokival
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 4 tojássárga
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
Tetejére
- 10 dkg étcsoki
- 2 tojásfehérje
- 2 evőkanál cukor
Elkészítés ideje: 30 perc, kelesztés: 1 óra 5 perc
A tésztához az élesztőt morzsold langyos tejbe, és adj hozzá egy evőkanál cukrot. Várj tíz percig, amíg felfut, azaz jól megemelkedik, a teteje pedig habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, öntsd hozzá a megkelt élesztőt, rakd hozzá az olvasztott vajat, a tojássárgát, a sót, a vaníliás cukrot és a maradék cukrot. Dagaszd addig, amíg a tészta elválik a kezedtől, és szép fényes lesz. Takard le konyharuhával, és keleszd meg körülbelül 45 perc alatt.
Ha a tészta a duplájára nő, borítsd enyhén lisztes felületre, gyúrd át, és oszd 12 részre. Sodorj rudakat, és tekerd csiga formájúra. Pakold sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kicsit nagyobb távolságra, és pihentesd még 20 percig. Végül kend meg mindegyik brióst villával felvert tojásfehérjével, és szórd meg aprított csokival és cukorral. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd aranybarnára körülbelül 30 perc alatt.