Mennyei bodzaviráglekvár, ahogy a nagyi is készítette

Nem nagy munka, és akár hónapok múlva is élvezheted a bodzaviráglekvár csodás ízét.

Bodzaviráglekvár
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha szereted a bodzás finomságokat, idén a lekvárt se hagyd ki! Jól jön sütikbe, palacsintába, de kenyérre kenve is élvezheted csodás ízét. Ha figyelsz néhány dologra, sokáig eláll. Ügyelj arra, hogy a bodzavirágot a forgalomtól távol szerezd be, így kevesebb szennyeződés éri. 

Bodzaviráglekvár

Hozzávalók

  • 40 dkg cukor
  • 25 db bodzavirág
  • 2 db citrom
  • 3 db nagy alma
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1.5 csomag dzsemfix 3:1
Recept idők

Elkészítés:

A jól kinyílt virágokat alaposan öblítsd le, a vastagabb szárakat vagdosd le. A citromok héját jól dörzsöld meg, majd karikázd fel. Rétegezd egy lábosba a bodzával együtt, önts rá öt deci vizet, és lefedve tedd egy éjszakára a hűtőbe. Másnap szűrd át gézen vagy kisebb lyukú szűrőn. Az almát mosd meg, pucold meg, reszeld le, és tedd a léhez. A dzsemfixet keverd össze néhány evőkanál cukorral, és azt is öntsd a bodzához.
Forrald össze, majd add hozzá a maradék cukrot és a vaníliát. Kevergetve főzd még újraforrástól számítva öt percig. Az üvegeket sterilizáld, melegítsd fel, és töltsd meg forró lekvárral. Zárd le jól, és állítsd fejre öt percre. 

Tégy el bodzaszörpöt is télire! A házi sokkal finomabb, mint a bolti. 

Ezt is szeretjük