Omlós birsalmás pite: egyszerre édes és savanykás
A csodás illatú birsalma az ősz egyik legértékesebb gyümölcse, pitébe is jól illik.

birsalmas-pite-receptje
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha igazán őszi ízvilágú sütit készítenél, a birsalmás pite tökéletes választás. A hagyományos, édes linzertészta tökéletes alapnak. Mindenképp sárgás gyümölcsöt válassz, az sokkal puhább, érettebb és finomabb, mint a még zöldes. Érdemes megjegyezni, hogy a birs vitamintartalma jóval magasabb, mint a sima almáé. Bár kicsit nehéz meghámozni, megéri. 

Birsalmás pite

Hozzávalók:

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet
  • 10 dkg lekvár
  • 5 db birsalma
  • 2 teáskanál cukor
  • fahéj
  • dió
  • tojás a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

Szitáld egy nagyobb tálba a lisztet, és morzsold össze a vajjal. Add hozzá a porcukrot, a sót és a tojássárgát, majd gyúrd rugalmas tésztává. Vedd ketté, formázz gombócokat, és csomagold fóliába. Tedd legalább fél-egy órára a hűtőbe.
 

Alaposan mosd meg a birsalmát, és vágd fel kisebb kockákra. Rakd egy lábosba, add hozzá a cukrot, a fahéjat. Öntsd fel annyi vízzel, hogy mindent ellepjen, és kis lángon főzd puhára körülbelül 20-25 perc alatt. Szűrd le, és csepegtesd le. 


Pihentetés után nyújtsd ki vékonyra az egyik tésztagombócot, és béleld ki vele a kivajazott, kilisztezett piteformát. Kend meg lekvárral, és rakd ki a birsalmával. Szórd meg kis darabokra vágott vagy darált dióval, és fedd be a másik tésztalappal. Még szebben mutat a pite, ha a kinyújtott tésztát csíkokra vágod, és úgy rakod egymásra, hogy kicsit fedjék egymást. Szurkáld meg a tetejét villával több helyen, told forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg 25-30 perc alatt. 

A birsalma zellerrel párosítva, dióval turbózva isteni krémleves is lehet. 

Ezt is szeretjük