Omlós birsalmás pite: egyszerre édes és savanykás
A csodás illatú birsalma az ősz egyik legértékesebb gyümölcse, pitébe is jól illik.

birsalmas-pite-receptje
    • H
    • K
    • Sz
    • Cs
    • P
    • Sz
    • V
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
Ez is érdekelhet

Tiltott szerelem a Szegedi Szabadtéri Játékokon (x)

A nyugdíjasotthonból mentek fellépni: 40 év után újra színpadra álltak a szereplők (x)

„Azt mondták, örökre feküdni fog” (x)

Megvan, melyik a legjobb játék a gyereknek! (x)

beauty and style

Tejszínes kényeztető pakolás kézre, arcra: megújítja a száraz bőrt »

Visszatér a ’80-as évek egyik kabátja: 5 tipp, hogy stílusosan viseld »

Észre sem veszed a lábprotézist, annyira gyönyörű ez a nő: a 40 éves paralimpikon lepipálja a modelleket »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Ha igazán őszi ízvilágú sütit készítenél, a birsalmás pite tökéletes választás. A hagyományos, édes linzertészta tökéletes alapnak. Mindenképp sárgás gyümölcsöt válassz, az sokkal puhább, érettebb és finomabb, mint a még zöldes. Érdemes megjegyezni, hogy a birs vitamintartalma jóval magasabb, mint a sima almáé. Bár kicsit nehéz meghámozni, megéri. 

Birsalmás pite

Hozzávalók:

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csipet
  • 10 dkg lekvár
  • 5 db birsalma
  • 2 teáskanál cukor
  • fahéj
  • dió
  • tojás a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

Szitáld egy nagyobb tálba a lisztet, és morzsold össze a vajjal. Add hozzá a porcukrot, a sót és a tojássárgát, majd gyúrd rugalmas tésztává. Vedd ketté, formázz gombócokat, és csomagold fóliába. Tedd legalább fél-egy órára a hűtőbe.
 

Alaposan mosd meg a birsalmát, és vágd fel kisebb kockákra. Rakd egy lábosba, add hozzá a cukrot, a fahéjat. Öntsd fel annyi vízzel, hogy mindent ellepjen, és kis lángon főzd puhára körülbelül 20-25 perc alatt. Szűrd le, és csepegtesd le. 


Pihentetés után nyújtsd ki vékonyra az egyik tésztagombócot, és béleld ki vele a kivajazott, kilisztezett piteformát. Kend meg lekvárral, és rakd ki a birsalmával. Szórd meg kis darabokra vágott vagy darált dióval, és fedd be a másik tésztalappal. Még szebben mutat a pite, ha a kinyújtott tésztát csíkokra vágod, és úgy rakod egymásra, hogy kicsit fedjék egymást. Szurkáld meg a tetejét villával több helyen, told forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg 25-30 perc alatt. 

A birsalma zellerrel párosítva, dióval turbózva isteni krémleves is lehet. 

Ezt is szeretjük