Béres Alexandra egyik superfoodja: készítsd el te is a fitneszedző kedvenc, hüvelyesekből álló receptjét (x)

Béres Alexandra egyik superfoodja: készítsd el te is a fitneszedző kedvenc, hüvelyesekből álló receptjét

A bab, borsó és lencsefélék rendkívül változatos és egészséges alapanyagok, amelyek rendkívül jótékony hatással vannak szervezetünkre, mégis az ideálisnál jóval kevesebb alkalommal kerül a tányérunkra ezekből a superfoodoknak is nevezett hüvelyesekből. Az élelmiszercsalád és a növényi fehérjeforrások fogyasztásának előnyeiről beszélgettünk Béres Alexandra fitneszedzővel, aki egyik kedvenc receptjét is megosztotta velünk.

Kevesen tudják, hogy a babot, borsót- és a lencseféléket is magába foglaló élelmiszercsalád számos előnnyel bír. A hüvelyes zöldségféléknek nagyon magas a tápértékük, kiemelkedő a rost- és fehérjetartalmuk, valamint vasban gazdagok. Emellett rendkívül egészséges és sokoldalúan elkészíthető alapanyagok, fogyasztásuk kifejezetten előnyös lehet a testsúlycsökkentés, a bélflóra egészségének megőrzése, a szív- és érrendszeri problémák, a cukorbetegség megelőzése és kezelése szempontjából is.

A Bonduelle küldetésének tekinti, hogy inspirálja a fogyasztókat a növényi alapú táplálkozás felé, így 2024 őszén új, Croustis nevű, fagyasztott termékcsaládjának bevezetésekor egyedi kommunikációs is kampányt indított, amelynek egyik célja a fogyasztók edukációja a hüvelyesek pozitív hatásáról. Ennek kapcsán kérdeztük a márka egyik nagykövetét, Béres Alexandra Fitness Európa- és világbajnokot, fitneszedzőt az egészséges táplálkozás alapjairól és a hüvelyesek fontosságáról.

Már a Súlykontroll Program című könyvedben is arról írsz, hogy sok levelet kapsz a követőidtől, akik kudarcaikról vagy éppen későbbi sikertörténeteikről számolnak be neked. Mi a személyes benyomásod, mik a legfontosabb tényezők egy hosszú távon is sikeres életvitel megtartásához?

Először is azt látom, hogy a hirtelen változások, nagyon szigorú dolgok nem vezetnek sikerre. Kevesen tudják elképzelni, hogy olyan étrendet válasszanak, amit három év múlva is tudnak majd tartani. Lépésről lépésre kell haladni, és a fontos, hogy megtaláljuk azokat a pontokat, amik problémások.

Bonduelle sajto 00443

A hüvelyes termékek mennyire fontos részei a kiegyensúlyozott étrendnek?

Ezek az ételek rendkívül fontosak, hiszen nemcsak tökéletesen csillapítják az éhséget, hanem rostban és fehérjében is gazdagok, így igazán tápláló fogásokat készíthetünk belőlük. Ráadásul a magyar ízlésvilághoz is remekül illeszkednek, és egészségesebb alternatívát kínálnak a nehezebb, zsírosabb ételekkel szemben. A diétába is könnyen beilleszthetők, ugyanakkor azoknak is kiváló választás, akik egy kis kulináris élvezetre vágynak.

Te milyen hüvelyeseket szeretsz fogyasztani és milyen rendszerességgel?

Személy szerint leginkább a babot és a lencsét kedvelem, és többféle változatukat is rendszeresen fogyasztom. A lencséből mindhárom típust – vörös, fekete beluga és hagyományos – beépítem az étrendembe, míg a bab különböző változatait szintén fogyasztom, akár reggelire is. Szerintem az egészséges táplálkozás nem arról szól, hogy mostantól nem ehetünk egy finom falatot sem, hanem inkább arról, hogy tudatosan válasszunk és jól használjuk az alapanyagokat.

Mi az oka, hogy ez az általános megítélés? Hogy az egészséges már-már megoldhatatlan?

Az egyik fő ok az, hogy a magyar konyhában gyakran zsírosabban készítjük el az ételeket, mint kellene. Pedig, ha egy kicsit könnyedebb formában főznénk meg őket, máris egészséges fogásokról beszélhetnénk. Például egy lencseételt sok alaplével, zöldségekkel és megfelelő fűszerezéssel igazán ízletessé és egészségessé lehet varázsolni. Érdemes megkóstolni ezeket a könnyített verziókat, hogy lássuk, nem ördögtől való egy kis változtatás.

A másik tényező, hogy hajlamosak vagyunk többet enni, mint amennyire valójában szükségünk lenne. Az elmúlt húsz évben rengeteget beszéltünk arról, hogy mit kellene fogyasztani, és mára már szinte mindenki igen jól informált ebben a témában. Ugyanakkor a mennyiség is kulcsfontosságú: ha lassabban ennénk, több folyadékot innánk, és például salátát vagy levest is fogyasztanánk az étkezések mellé, akkor nem lenne gondunk az egészséges táplálkozással.

A hétköznapi rohanásban nem könnyű időt szakítani arra, hogy egészséges és tápláló ételeket fogyasszunk. Ezt a modern városi életet és étkezést hogyan lehet összeegyeztetni?

Szerintem az egyensúly megteremtése a legfontosabb. Ezt pedig apró trükkökkel is el lehet érni: ahogy mondtam, érdemes mindig levest vagy salátát fogyasztani a főétel mellé, mert ezek jól kiegészítik az étkezést, és így nem esszük túl magunkat egyetlen fogásból.

Emellett egy egyszerű, de nagyszerű szokás egy alma elfogyasztása fél órával ebéd előtt - ez szintén sokat segíthet. A benne lévő rost jót tesz az emésztésnek, és mérsékli az éhségérzetet is.

Van olyan hüvelyesekből, könnyen és gyorsan elkészíthető étel, amit szívesen ajánl a mindennapokra?

A mindennapokra szívesen ajánlom a vörös lencsét vagy a konzerv hüvelyesek felhasználását, mert a segítségükkel gyorsan és egyszerűen készíthetünk tápláló ételeket. Ha konzervet használunk, öblítsük le, majd főzhetünk is belőlük egy finom levest, ami pillanatok alatt elkészül. Egyik nagy kedvencem a könnyen elkészíthető lencsesaláta sült céklával. Ez egy olyan egészséges és jóleső zöldséges étel, amellyel feltölthetjük a vitaminkészletünket.

Egy nagy családi ebédnél, ahol több generáció is részt vesz, hogyan lehet megoldani, hogy mindenki elégedett legyen?

Véleményem szerint egy nagy családi ebédnél érdemes előre gondolkodva, többféle ételt készíteni. Jobb, ha több dolog is van az asztalon, mert akkor mindenki örömmel választ a különböző lehetőségekből és senki sem marad éhes.

Természetesen elkészíthetjük a család kedvenceit, de mindig érdemes kiegészíteni az étkezést új fogásokkal is. Az emberek ráadásul természetüknél fogva szeretnek kóstolni, így egy változatos asztal segítségével új ízeket is felfedezhetnek. Az ízlésünk folyamatosan formálódik, és minél többféle ízzel, textúrával találkozunk, annál nyitottabbá válunk az új élményekre. Igaz, kicsit több munkával jár, de megéri.

Ezt is szeretjük
Bezárás