Ínycsiklandó karácsonyi báránysültrecept, ünnepi borajánlóval
A karácsony többek között a gasztronómia ünnepe is, készítsd el ezt a szaftos fogást!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szaftos báránysült igazi lakoma, ami után jólesik a megfelelő bor mellett egy jót beszélgetni, lenyugodni az ünnepi rohanás után.

Vele sült krumplival, zöldségekkel a legfinomabb, tálaláskor pedig jól áll neki még egy-két ág rozmaring.

Báránysült

Hozzávalók:

  • 1 szép nagy, 2-2,5 kilós báránycomb
  • 10 dkg vaj
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 5-6 szál rozmaring
  • frissen őrölt bors

Elkészítés ideje:

Két óra.

Elkészítés menete:

A húst tisztítsd meg jó alaposan, irdald be - ejts néhány keresztirányú vágást rajta -, majd az így keletkezett hasadékokban oszd el egyenletesen a fűszereket és az összetört, feldarabolt fokhagymát. Készítheted úgy is, hogy a felsorolt fűszereket egy tálkában összekevered, adsz hozzá némi olívaolajat, és hozzáreszeled a fokhagymát, majd ezzel a keverékkel jól bedörgölöd a hasadékokat. 

Végül szórd meg sóval a húst, a vajjal dörgöld át, majd 200 fokra előmelegített sütőbe told be 20 percre. Amikor ez letelt, csökkentsd a hőmérsékletet 180 fokra, és hagyd így sülni nagyjából egy órán át. Ha ez is letelt, akkor fedd le a húst, és hagyd a már elzárt sütőben még 10-15 percig.

A lakoma előtt aperitif gyanánt kínálj száraz szamorodni jellegű bort, a hús mellé kifejezetten száraz, testesebb vörösbort ajánlatos fogyasztani, desszerthez vagy desszert gyanánt pedig érdemes megbontani egy üveg aszúbort, esetleg az ünnepi hangulathoz illő félszáraz pezsgőt. 

Pompás desszertek a vacsora után

Egy kis frissen sült vaníliás desszert teheti teljessé az ünnepi lakomát.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük