Bakonyi gomba füstölt szalonnával és sok tejföllel: házi nokedlivel a legfinomabb
A tejfölös bakonyi gomba lelkét a füstölt szalonnás alap adja. Házi nokedlivel tálalva még finomabb.

- Thomas Anders Budapesten! (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- A természet ihletet ad (x)
- Így biztosíthatod a higiéniát az otthonodban! (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- Tökéletes mosásra vágysz? Ezeket tartsd szem előtt! (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- Gyönyörű cipők nyári kalandozásokhoz, ahogy még nem láthattad: a magyar márka kampányára mindenki felfigyel »
- A 47 éves Eva Longoria ezüst ruhában ragyogott a vörös szőnyegen: csodás ruhák a cannes-i filmfesztiválról »
- A nyári farmerdivat vagány fazonjai vékony és telt alkaton is jól mutatnak: visszakacsintanak a ’90-es évek kedvencei »

- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- Pindorch Csaba és felesége 4. gyermeküket várják: Verebes Lindával így jelentették be
A bakonyi gomba igazi kiadós, magyaros fogás. Karakteres ízét a füstölt szalonna adja, amelyen a hagymát kell megpárolni. Nokedlit ma már bármelyik szupermarketben kapsz előre csomagolva is, de érdemes inkább házilag készíteni, mert nincs vele sok munka, viszont lényegesen olcsóbb így.
Bakonyi gomba nokedlivel
Hozzávalók
A gombához
- 50 dkg csiperkegomba
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 evőkanál tejföl
- 1 vöröshagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 teáskanál pirospaprika
- só
- bors
A nokedlihez
- 30 dkg liszt
- 2.5 dl víz
- 3 tojás
Elkészítés:
Először a gombát tedd fel főni. Ehhez a füstölt szalonnát kockázd fel, és kis lángon olvaszd ki a zsírját. Ha az edény falához nyomva már nem serceg, szűrőlapáttal szedd ki a szalonnakockákat. A hagymát vágd apróra, és a szalonnazsíron párold üvegesre. Amikor már puha, húzd le a tűzről, keverd hozzá a pirospaprikát, a felkockázott paprikát és paradicsomot. Tedd vissza kis lángra, és időnként megkevergetve hagyd, hogy a zöldségek összeessenek. A gombát közben tetszés szerint aprítsd fel, és keverd a paprikás alaphoz. Sózd, borsozd, és főzd puhára. Mivel nagyon hamar levet ereszt, vizet nem szükséges önteni alá. Ha a gomba megpuhult, ízlés szerint néhány kanál tejfölt adj hozzá, és forrad össze.
Amíg a gomba fő, állítsd össze a nokedlit. A lisztet keverd el a tojással, és adagold bele fokozatosan a vizet, amíg sűrű tejbegrízre emlékeztető, ragacsos állaga lesz. Egy lábosban forralj sós vizet, és nokedliszaggató segítségével szaggasd bele a tésztát. Két-három perc főzés elég neki, utána szűrd le.
Savanyúságnak vörösborban párolt lila káposztát kínálhatsz mellé.
Még több recept