Bakonyi gomba füstölt szalonnával és sok tejföllel: házi nokedlivel a legfinomabb
A tejfölös bakonyi gomba lelkét a füstölt szalonnás alap adja. Házi nokedlivel tálalva még finomabb.

bakonyi gomba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bakonyi gomba igazi kiadós, magyaros fogás. Karakteres ízét a füstölt szalonna adja, amelyen a hagymát kell megpárolni. Nokedlit ma már bármelyik szupermarketben kapsz előre csomagolva is, de érdemes inkább házilag készíteni, mert nincs vele sok munka, viszont lényegesen olcsóbb így.

Bakonyi gomba nokedlivel

Hozzávalók

A gombához

  • 50 dkg csiperkegomba
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 vöröshagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • bors

A nokedlihez

  • 30 dkg liszt
  • 2.5 dl víz
  • 3 tojás
Recept idők

Elkészítés:

Először a gombát tedd fel főni. Ehhez a füstölt szalonnát kockázd fel, és kis lángon olvaszd ki a zsírját. Ha az edény falához nyomva már nem serceg, szűrőlapáttal szedd ki a szalonnakockákat. A hagymát vágd apróra, és a szalonnazsíron párold üvegesre. Amikor már puha, húzd le a tűzről, keverd hozzá a pirospaprikát, a felkockázott paprikát és paradicsomot. Tedd vissza kis lángra, és időnként megkevergetve hagyd, hogy a zöldségek összeessenek. A gombát közben tetszés szerint aprítsd fel, és keverd a paprikás alaphoz. Sózd, borsozd, és főzd puhára. Mivel nagyon hamar levet ereszt, vizet nem szükséges önteni alá. Ha a gomba megpuhult, ízlés szerint néhány kanál tejfölt adj hozzá, és forrad össze.

Amíg a gomba fő, állítsd össze a nokedlit. A lisztet keverd el a tojással, és adagold bele fokozatosan a vizet, amíg sűrű tejbegrízre emlékeztető, ragacsos állaga lesz. Egy lábosban forralj sós vizet, és nokedliszaggató segítségével szaggasd bele a tésztát. Két-három perc főzés elég neki, utána szűrd le.

Savanyúságnak vörösborban párolt lila káposztát kínálhatsz mellé.

Ezt is szeretjük