Az eredeti baklava receptje
Így csinálják a törökök
Ha édesszájú vagy, a baklava a kedvenced lesz. Egyszerűbb, mint gondolnád!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A baklava a török édességek királynője, az egész Balkán legkedveltebb süteménye. Szereted, de soha nem mertél még hozzáfogni az elkészítéséhez? Ne bízz semmit a véletlenre, ezzel a recepttel garantált a siker!

Baklava

Hozzávalók 16 szelethez

  • 36 dkg kristálycukor
  • 25 dkg vaj
  • 12 db réteslap
  • 15 dkg dióbél
  • 15 dkg törökmogyoró-bél
  • 15 dkg mandula
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg

A sziruphoz

  • 15 dkg méz
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
Recept idők

Elkészítés:

Előkészületként a diót, a törökmogyorót és a mandulát daráld le, mindegyikhez keverj 12-12 dekagramm cukrot, egy csapott kávéskanál őrölt szegfűszeget és egy teáskanál fahéjat.

A tésztához olvaszd fel a vajat, és kend meg vele jó alaposan a tepsi alját. Tedd bele az első réteslapot, azt is kend meg, majd utána a többi lappal is hasonlóan járj el. A harmadikra rakd egyenletesen az egyik tölteléket, és folytasd a rétegezést, kétlaponként kerüljön bele valamelyik magos keverék. A végére három lap maradjon, és a tetejét is kend meg jól a vajjal. Tedd a tésztát előmelegített sütőbe. Kb. hét-nyolc perc elteltével, amikor kissé megszárad, vedd ki, vágd fel tetszés szerint, és azonnal helyezd vissza.

Közben a sziruphoz a mézet melegítsd folyóssá, tedd bele a citromlevet, a szegfűszeget, a fahéjat, a vizet, a cukrot, és forrásig melegítsd. Amikor a tészta kezd színesedni, vedd ki a sütőből, a tetejét locsold meg sziruppal, és süsd készre. Hagyd a tepsiben kihűlni. Akkor az igazi, ha fogyasztás előtt legalább négy órát pihenteted, hogy az ízek még jobban összeérjenek.

Ezt is szeretjük