Hagyományos bableves füstölt hússal: olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál
A hagyományos, füstölt hússal készült sűrű bableves olyan laktató, hogy második fogásra már nincs is mindig szükség utána.

- Sikkes és nőies lesz a szetted, ha a természet színeit viseled, amikre rákattant a divat: színes, de mégsem harsány »
- Ezt tedd, hogy dúsabbnak tűnjön és legyezőszerű legyen a szempillád: nem a több réteg festék a megoldás »
- A 46 éves Angelina Jolie szép bőrének titka rém egyszerű: a megfelelő hidratálásban és a fényvédőben hisz »

- 10 ismert magyar közmondás, amiből elvettünk egy-egy szót: tudod, mi hiányzik?
- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- Vastag Csaba címlapon új barátnőjével: a gyönyörű Evelinnel már össze is költöztek
- Oszvald Marika lánya 43 évesen lett anya: Krisztinának a 11. lombikja lett sikeres
Úgy a legfinomabb a bableves, ha füstölt hús levében készíted. Ha van otthon a mélyhűtőben lefagyasztva leved, abban is főzheted, ebben az esetben viszont kicsit kevésbé lesz tartalmas, mivel hiányozni fog belőle a hús. Eredetileg csülökkel szokták készíteni, de ha kevésbé zsíros ételre vágysz, használhatsz füstölt tarját vagy lapockát is, ugyanolyan finom lesz.
Bableves füstölt hússal
Hozzávalók
- 50 dkg füstölt hús (csülök, tarja vagy lapocka)
- 50 dkg tarkabab
- 4 babérlevél
- 2 sárgarépa
- 2 szál zellerzöld
- 1 fehérrépa
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 0.5 zellergumó
- só
- bors
- tejföl a tálaláshoz
A rántáshoz
- 4 evőkanál olaj
- 2 csapott evőkanál liszt
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 dl víz
Elkészítés:
A babot előző este mosd át és áztasd be. Másnap a húst vágd nagyobb kockákra, öntsd fel vízzel, add hozzá a beáztatott babot, óvatosan sózd és borsozd, add hozzá a babérleveleket és az egészben hagyott zellerzöldet, és kezdd el főzni. A sózással tényleg vigyázz, mert a hús is sós. A keletkező habot szedd le róla. Amikor a bab és a hús már félpuha, add hozzá a zöldségeket: a megpucolt és karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát, a meghámozott és felkockázott zellert, a nagyobb darabokra vágott paprikát és paradicsomot.
Amikor már minden megfőtt, készítsd el a rántást: az olajat melegítsd fel, add hozzá a lisztet, kevergesd, amíg aranybarna lesz, ekkor húzd le a tűzről, ízesítsd pirospaprikával és áttört fokhagymával, öntsd fel vízzel, tedd vissza a tűzre, és kézi habverővel keverd addig, amíg besűrűsödik. Ekkor öntsd a leveshez, és forrald össze. Tálalás előtt a száras zellerzöldet vedd ki belőle. Ízlés szerint tejföllel kínáld.
A házi gulyásleves hasonlóan tartalmas és nagyon finom bevezetője az ebédnek.
Még több recept