Hagyományos bableves füstölt hússal: olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál
A hagyományos, füstölt hússal készült sűrű bableves olyan laktató, hogy második fogásra már nincs is mindig szükség utána.

bableves
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy a legfinomabb a bableves, ha füstölt hús levében készíted. Ha van otthon a mélyhűtőben lefagyasztva leved, abban is főzheted, ebben az esetben viszont kicsit kevésbé lesz tartalmas, mivel hiányozni fog belőle a hús. Eredetileg csülökkel szokták készíteni, de ha kevésbé zsíros ételre vágysz, használhatsz füstölt tarját vagy lapockát is, ugyanolyan finom lesz.

Bableves füstölt hússal

Hozzávalók

  • 50 dkg füstölt hús (csülök, tarja vagy lapocka)
  • 50 dkg tarkabab
  • 4 babérlevél
  • 2 sárgarépa
  • 2 szál zellerzöld
  • 1 fehérrépa
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 0.5 zellergumó
  • bors
  • tejföl a tálaláshoz

A rántáshoz

  • 4 evőkanál olaj
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

A babot előző este mosd át és áztasd be. Másnap a húst vágd nagyobb kockákra, öntsd fel vízzel, add hozzá a beáztatott babot, óvatosan sózd és borsozd, add hozzá a babérleveleket és az egészben hagyott zellerzöldet, és kezdd el főzni. A sózással tényleg vigyázz, mert a hús is sós. A keletkező habot szedd le róla. Amikor a bab és a hús már félpuha, add hozzá a zöldségeket: a megpucolt és karikákra vágott sárgarépát és fehérrépát, a meghámozott és felkockázott zellert, a nagyobb darabokra vágott paprikát és paradicsomot.

Amikor már minden megfőtt, készítsd el a rántást: az olajat melegítsd fel, add hozzá a lisztet, kevergesd, amíg aranybarna lesz, ekkor húzd le a tűzről, ízesítsd pirospaprikával és áttört fokhagymával, öntsd fel vízzel, tedd vissza a tűzre, és kézi habverővel keverd addig, amíg besűrűsödik. Ekkor öntsd a leveshez, és forrald össze. Tálalás előtt a száras zellerzöldet vedd ki belőle. Ízlés szerint tejföllel kínáld.
 

A házi gulyásleves hasonlóan tartalmas és nagyon finom bevezetője az ebédnek.

Ezt is szeretjük