Sűrű babgulyás bográcsban főzve: megáll benne a kanál
Akkor a legfinomabb a bográcsban készült babgulyás, ha egészen sűrűre főzöd.

bogracsgulyas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha nyár, akkor szabadtéri főzés! A bográcsban sűrűre főtt babgulyásból nem érdemes kis adagot készíteni, inkább hívjatok meg másokat is a vacsorára. A maradékot pedig adagonként be is teheted a fagyasztóba. Házi csipetkéből a legfinomabb, de ha nincs kedved pepecselni vele, használhatsz egy zacskó boltit is.

Babgulyás bográcsban

Hozzávalók 8 személyre

  • 1 kg marhalábszár
  • 50 dkg szárazbab
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 babérlevél
  • 3 paprika
  • 2.5 l víz
  • 2 dl vörösbor
  • 2 paradicsom
  • 2 nagy vöröshagyma
  • 2 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 kis zeller
  • bors
  • ízlés szerint chili

A csipetkéhez

  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A babot előző este áztasd be. Másnap a szalonnát kockázd fel, és a bográcsban tűz fölött olvaszd ki a zsírját. Dinszteld meg rajta az apróra vágott hagymát, majd dobd rá a felaprított fokhagymagerezdeket, pirítsd egy percig, ezután a bográcsot vedd le a tűzről. Keverd el a pirospaprikával, dobd rá a felkockázott paprikát, paradicsomot és a feldarabolt húst, sózd, borsozd, öntsd fel vörösborral, és lefedve főzd egy órát. Néha keverd meg, az elfőtt levet folyamatosan pótold vízzel.

 

Egy óra múlva add hozzá a leszűrt babot, öntsd fel vízzel, adj hozzá babérlevelet és ízlés szerint chilit, és újra fedd le. Néha keverd meg, és közben folyamatosan kóstold, ha szükséges, még ízesítsd. Amíg a bab fő, a zöldségeket pucold meg, karikázd fel, és mikor a bab már egy órája fő, add a leveshez.

 

A csipetkéhez a lisztet keverd el egy csipet sóval, üsd bele a tojást, gyúrj belőle kemény tésztát, csípj belőle kis darabokat, és a főzés utolsó tíz percében dobd bele a bográcsba. Friss kenyérrel tálald.

Lecsót is készíthetsz bográcsban, ilyenkor nyugodtan ereszd szabadon a fantáziádat, csak néhány alapszabályt tarts észben.

Ezt is szeretjük