Sűrű babgulyás bográcsban főzve: megáll benne a kanál
Akkor a legfinomabb a bográcsban készült babgulyás, ha egészen sűrűre főzöd.

- A természet ihletet ad (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- Thomas Anders Budapesten! (x)
- Tökéletes mosásra vágysz? Ezeket tartsd szem előtt! (x)
- Így biztosíthatod a higiéniát az otthonodban! (x)
- Anne Hathaway először jelent meg a cannes-i filmfesztiválon, és megadta a módját: gyönyörű ruhát választott »
- 6 gyönyörű híresség, aki rövid frizurára cserélte hosszú haját: melyik állt nekik jobban? »
- Az 55 éves Sophie Marceau gyönyörűbb, mint valaha, nem fog rajta az idő: szépségtitkai egyszerűbbek, mint gondolnád »

- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- Ennyi perc az ideális szex, mondják a kutatók - A többségnél a fele sincs meg
Ha nyár, akkor szabadtéri főzés! A bográcsban sűrűre főtt babgulyásból nem érdemes kis adagot készíteni, inkább hívjatok meg másokat is a vacsorára. A maradékot pedig adagonként be is teheted a fagyasztóba. Házi csipetkéből a legfinomabb, de ha nincs kedved pepecselni vele, használhatsz egy zacskó boltit is.
Babgulyás bográcsban
Hozzávalók 8 személyre
- 1 kg marhalábszár
- 50 dkg szárazbab
- 5 dkg füstölt szalonna
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 babérlevél
- 3 paprika
- 2.5 l víz
- 2 dl vörösbor
- 2 paradicsom
- 2 nagy vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 kis zeller
- só
- bors
- ízlés szerint chili
A csipetkéhez
- 10 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 csipet só
Elkészítés:
A babot előző este áztasd be. Másnap a szalonnát kockázd fel, és a bográcsban tűz fölött olvaszd ki a zsírját. Dinszteld meg rajta az apróra vágott hagymát, majd dobd rá a felaprított fokhagymagerezdeket, pirítsd egy percig, ezután a bográcsot vedd le a tűzről. Keverd el a pirospaprikával, dobd rá a felkockázott paprikát, paradicsomot és a feldarabolt húst, sózd, borsozd, öntsd fel vörösborral, és lefedve főzd egy órát. Néha keverd meg, az elfőtt levet folyamatosan pótold vízzel.
Egy óra múlva add hozzá a leszűrt babot, öntsd fel vízzel, adj hozzá babérlevelet és ízlés szerint chilit, és újra fedd le. Néha keverd meg, és közben folyamatosan kóstold, ha szükséges, még ízesítsd. Amíg a bab fő, a zöldségeket pucold meg, karikázd fel, és mikor a bab már egy órája fő, add a leveshez.
A csipetkéhez a lisztet keverd el egy csipet sóval, üsd bele a tojást, gyúrj belőle kemény tésztát, csípj belőle kis darabokat, és a főzés utolsó tíz percében dobd bele a bográcsba. Friss kenyérrel tálald.
Lecsót is készíthetsz bográcsban, ilyenkor nyugodtan ereszd szabadon a fantáziádat, csak néhány alapszabályt tarts észben.
Még több recept