Sűrű, laktató babfőzelék, ami után megnyalod az összes ujjadat
A babfőzelék akkor igazán ütős, ha füstölt hús is van benne.
![Babfőzelék receptje](https://kep.index.hu/1/0/2114/21144/211443/21144364_2f77e49e345b2e1f7f0f861a9cce8d2c_wm.jpg)
Ha a régi, klasszikus babfőzeléket szereted, akkor ezt a receptet kell kipróbálnod. A tarja, az oldalas, esetleg a csülök is finomabbá teszi. Ha tartasz attól, hogy a babtól felpuffadsz, szórj a főzőlébe késhegynyi szódabikarbónát. Igazán laktató, így bőven elég mellé egy szelet friss kenyér vagy pogácsa.
Babfőzelék receptje
Hozzávalók 4 darabhoz
- 60 dkg füstölt hús
- 50 dkg bab
- 5 evőkanál olaj
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál liszt
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só
- bors
Elkészítés:
A babot válogasd át, mosd meg, és áztasd be főzés előtti este. A füstölt húst is öblítsd le, és a babbal együtt rakd egy lábosba. Önts rá annyi vizet, amennyi jócskán ellepi. Kezdd főzni, közben tedd hozzá a vöröshagymát, a babérlevelet és a borsot. A füstölt hús miatt, ha szükséges, a sót csak a végén dobd hozzá.
Ha a hús és a bab is puha, készítsd el a rántást. Szórd a lisztet az olajhoz, kevergetve pirítsd meg, majd rakd hozzá a zúzott fokhagymát, azzal is süsd egy kicsit. Húzd le a tűzről, majd mehet hozzá a pirospaprika. Engedd fel hideg vízzel, keverd csomómentesre, majd csorgasd a forrásban lévő léhez. Rottyantsd össze 10 perc alatt. Tejföllel tálalva az igazi.
![](https://kep.index.hu/1/0/2114/21144/211443/21144378_0585c90ee17b4490e88485b10f6e7aee_wm.jpg)
Még több recept